Buurtbewoners Karveel nog niet overtuigd van aanpassing bouwplannen flat

LELYSTAD • Di 5 april 2022 | 1:23 • Dinsdag 5 april 2022 | 1:23

"Eerst zien en dan geloven". Dat is de reactie van buurtbewoners van het Karveel in Lelystad op een informatieavond over de bouwplannen in hun wijk. Voor de huidige locatie van kerkcentrum Het Anker zijn plannen voor een nieuw kerkgebouw en een flat met appartementen.

Omwonenden waren ​​​eind vorig jaar onaangenaam verrast toen ze via de media van de plannen moesten horen en niet van tevoren waren ingelicht door het bestuur van de kerk. Vooral de plannen voor hoogbouw vallen slecht in de buurt. Maandagavond, vier maanden later, kregen de buurtbewoners tekst en uitleg van de kerk en de Ontwikkel Combinatie Karveel.

Bijeenkomst
Zo'n vijftig omwonenden kwamen naar de informatieavond in de kerk. "Dit is de eerste keer dat er iets verteld wordt via de officiële kanalen", zegt Gosine Broersen van buurtcomité Geen hoogbouw in Karveel en Boeier vlak voor de bijeenkomst. De buurt zit al lang te wachten op een reactie op hun vragen wat de plannen zijn. Volgens Broersen liggen die al bij de gemeenteraad. "Tot nu toe zijn we heel alleen in ons verzoek tot samenwerking."

Ook Ben Blommestein, die vlakbij de plek woont waar de flat vermoedelijk komt te staan, ziet niets in bouwplannen maar is toch nieuwsgierig. "Ik denk dat het een david-goliathverhaal gaat worden," zegt hij somber.
Excuses
Op de bijeenkomst, die niet toegankelijk is voor de pers, wordt tekst en uitleg gegeven over de plannen. Er werden naar verluidt excuses aangeboden voor de slechte communicatie met omwonenden. Maar die konden de zorgen over het bouwen van een hoge flat in een woonwijk met laagbouw niet wegnemen.

Het gebouw wordt zo'n 23 meter hoog, bevestigt Jan Korf, voorzitter van Het Anker. Maar voor buurtbewoners is dat niet acceptabel. Dat hebben ze op de bijeenkomst ook laten weten. Het buurtcomité is inmiddels een petitie is gestart tegen de bouw van een flat in de wijk. Broersen benadrukt niet tegen woningbouw te zijn. "Als het plan aangepast wordt zodat en het gebouw niet hoger wordt dan acht meter, dan kunnen wij er goed mee leven." Het bestuur van de kerk belooft de kritiek mee te nemen in de plannen. Korf: "Datgene wat we vanavond gehoord hebben is niet tegen dovemansoren gezegd."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel