Na aanleg randweg krijgt Urk extra weggedeelten in beheer

URK • Do 7 april 2022 | 22:51 • Donderdag 7 april 2022 | 22:51

De gemeente Urk krijgt na de realisatie van een nieuwe randweg tussen Urk en Tollebeek delen van de Staartweg, Urkerweg en Domineesweg in beheer. Dat is afgesproken in een bestuursovereenkomst die is ondertekend door Urk, Noordoostpolder en de provincie Flevoland. Omdat delen van de drie wegen aan de kant van Urk een andere functie krijgen door de komst van de randweg zullen ze daarna niet meer als provinciale weg te boek staan.

De randweg moet naar verwachting in 2027 klaar zijn. Van het totale bedrag van 31 miljoen euro draagt de provincie 75 procent bij, dat komt neer op 23,25 miljoen. Urk betaalt sowieso 5,5 miljoen euro voor de aanleg van de nieuwe ontsluitingsweg. Over een bedrag van 2,25 miljoen moet nog een verdeling worden afgesproken tussen Urk en Noordoostpolder. Urk draagt van de twee gemeenten het meeste bij, omdat het grootste deel van de nieuwe weg op Urker grondgebied komt.

Planfase
Nu de bestuursovereenkomst is ondertekend, gaat de voorbereiding van de planfase van start. Daarin wordt samen met omwonenden van de nieuwe ontsluitingsweg gesproken over onder meer het tracé van de weg. Waar de weg precies komt te liggen, is dus nog niet duidelijk, ook is nog onbekend of er ter hoogte van de Urkervaart een vaste brug of een beweegbare brug gaat komen. Eveneens nog onduidelijk is hoe de randweg precies aangesloten wordt op de Karel Doormanweg, Urkerweg en Staartweg.

De voorkeursvariant uit de verkenning van de provincie.

De randweg is nodig om inwoners van de nieuwste wijken van Urk en het gebied rond Tollebeek en Espel sneller naar de A6 te krijgen. Ook moet de Domineesweg tussen Urk en Nagele ontlast worden.

Onderzoek
De lokale overheden zijn al in 2018 begonnen met het onderzoeken van een nieuwe randweg die aan de oostkant van Urk moet komen. Inwoners van die snelgroeiende gemeente en bewoners van de zuidwestelijke hoek van Noordoostpolder kunnen nu alleen via de Domineesweg bij de A6 komen.

De verwachte drukte op die weg komt door de sterke groei van Urk. Niet alleen door de aanwas van de bevolking, maar ook door de uitbreiding van bedrijventerreinen en de langverwachte komst van de maritieme servicehaven.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel