Verzoek voor opvang vluchtelingen op Buitenplaats Horsterwold

FLEVOLAND • Vr 8 april 2022 | 13:43 • Vrijdag 8 april 2022 | 13:43

De gemeente Zeewolde heeft het bestuur van Buitenplaats Horsterwold gevraagd of Oekraïense vluchtelingen op het bungalowpark kunnen worden opgevangen. Dat staat in een brief van het bestuur van het park aan de eigenaren van de vakantiehuizen. Een inventarisatie onder de leden moet duidelijk maken of ze bereid zijn om Oekraïners minimaal 6 maanden onderdak te bieden.

Volgens het bestuur moeten Oekraïense vluchtelingen voor langere termijn in de huizen op Buitenplaats Horsterwold terecht kunnen. De gemeente zou dan een contract sluiten met de eigenaar van de woning en betaalt de huur, incl. de kosten voor gas, water en licht. Bij eventuele problemen kunnen eigenaren zich ook bij de plaatselijke overheid melden.

'Staat van het huis'
Verhuurders hoeven geen extra taken op zich te nemen, staat in de brief. Wel wordt van hen verwacht te doen wat ze bij elke huurder horen te doen: "Door af en toe te kijken of het goed gaat, of men nog iets nodig heeft, enzovoort." De gemeente wil ook afspraken maken over de staat van het huis, zowel vooraf als achteraf.

Het verzoek voor vluchtelingenopvang zou al een paar weken bij het bestuur van Buitenplaats Horsterwold liggen. Volgens het bestuur vroeg de gemeente ook of er tijdelijke verblijven kunnen worden gebouwd op de onbebouwde kavels. Dat ziet het bestuur niet zitten. Over de verhuur van bestaande woningen moet op 20 april in een bijzondere ledenvergadering worden gesproken. Ook is gevraagd of de gemeente een informatiebijeenkomst wil houden.

Zeewolde heeft moeite met opvang
De gemeente Zeewolde gaf eerder aan moeite te hebben om goede opvanglocaties te vinden voor de vluchtelingen. Volgens een woordvoerder staan er geen gebouwen leeg en is de gemeente met verschillende locaties in overleg. Woordvoerder Wilma Koekoek zegt dat de gemeente nog steeds op zoek is naar opvangplaatsen voor minimaal 6 maanden, het liefst dicht bij de voorzieningen. "Alle mogelijkheden worden bekeken met een werkgroep vanuit de gemeente die daar speciaal voor is opgericht. Wij hebben meerdere private ondernemers en/of particulieren benaderd met de vraag of er mogelijkheden zijn voor opvang van Oekraïense vluchtelingen."

Leefgeld
Verder benoemt de gemeente Zeewolde dat er op dit moment 78 Oekraïners geregistreerd zijn, waarvan er 21 verblijven op het vakantiepark RCN (daar huurt de gemeente 5 huisjes). Andere Oekraïners verblijven bij particulieren. Afgelopen maandag heeft de gemeente voor het eerst leefgeld aan Oekraïners uitbetaald, voor de komende twee weken. Nu was dat nog contant, maar de gemeente wil overstappen op prepaid kaarten of een bankrekening. De woordvoerder: "Aangezien er 344 gemeenten graag deze prepaid kaarten willen hebben is levering lastig. Ook het rechtstreeks storten op rekening kent beperkingen omdat niet iedere Oekraïner een bankrekeningnummer heeft waarmee gewerkt kan worden."

Op de website van de gemeente Zeewolde is een pagina voor de vluchtelingen uit Oekraïne. Daar wordt allerlei informatie gegeven, in het Nederlands maar ook in het Oekraïens. Welzijn Zeewolde organiseert bovendien één ontmoetingsmoment per week voor mensen uit Oekraïne, iedere maandag van 10.00 tot 12.00 uur.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel