Zeewolde heeft moeite met vinden opvangplekken voor vluchtelingen

FLEVOLAND • Wo 23 maart 2022 | 17:23 • Woensdag 23 maart 2022 | 17:23

Zeewolde heeft als enige Flevolandse gemeente nog geen idee waar vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen moeten worden. Volgens de gemeente staan er geen gebouwen leeg, waardoor het lastig is om een geschikte ruimte te vinden voor de opvang. Er wordt wel onderhandeld over ruimtes bij verschillende partijen, zegt een woordvoerder.

Het is tot nu toe alleen gelukt om onderdak te regelen voor twintig vluchtelingen op vakantiepark RCN. Dat gebeurt op initiatief van het park, dat de eerste zes weken de opvang uit eigen zak betaalt. Vluchtelingen kunnen daar minimaal een half jaar blijven.

Het kabinet heeft Flevoland gevraagd om 2000 vluchtelingen op te vangen. Per gemeente moet gekeken worden wat geschikte locaties zijn voor de opvang en hoe dit georganiseerd moet worden.

Almere
In de andere Flevolandse gemeenten is het inmiddels wel duidelijk waar de vluchtelingenstroom uit Oekraïne opgevangen moet worden. Zo worden er in Almere 400 plekken gerealiseerd in leegstaande gebouwen in de stad. Verder zijn er al 160 plekken beschikbaar in hotels. De gemeente kijkt ondertussen nog naar andere mogelijkheden om vluchtelingen op te vangen.

Lelystad
In Lelystad kunnen vluchtelingen terecht in het voormalige schoolgebouw SGL langs de Zuigerplasdreef. Alles is klaargezet, zodat de vluchtelingen er zo snel mogelijk opgevangen kunnen worden.

Noordoostpolder
Het Dokter Jansencentrum in Emmeloord is bija klaar om de eerste vluchtelingen op te vangen. Volgens de gemeente zijn de vluchtelingen er nog niet, maar dat is een kwestie van tijd. De gemeente Noordoostpolder verwacht dat de plek volgende week klaar is om alle 100 vluchtelingen op te nemen.

Urk
200 Oekraïense vluchtelingen kunnen waarschijnlijk over een paar dagen terecht op een schip in de haven van Urk. Het dorp heeft momenteel geen grote leegstaande panden waar vluchtelingen gehuisvest kunnen worden en daarom is voor deze oplossing gekozen. Als de opvanglocatie klaar is, is het aan Veiligheidsregio Flevoland en landelijke organisaties om de eerste groepen vluchtelingen naar Urk te sturen.

Dronten
De gemeente Dronten heeft meerdere huisjes gehuurd op vakantiepark Europarcs Zuiderzee in Biddinghuizen. Daar kunnen op korte termijn ongeveer 70 vluchtelingen terecht. Daarnaast wordt Het Koetshuis in Biddinghuizen ingericht voor het huisvesten van 50 mensen. Ook wordt er een pand in het centrum van Dronten verbouwd en ingericht, zodat er 100 personen kunnen wonen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel