Meerderheid Staten wil geen datacenter

ZEEWOLDE • Wo 13 april 2022 | 22:09 • Woensdag 13 april 2022 | 22:09

De meerderheid van de partijen in Provinciale Staten wil liever geen datacenter in Zeewolde. Dat werd woensdagavond duidelijk tijdens een commissievergadering in het provinciehuis in Lelystad. Oppositiepartijen JA21, PVV, Partij voor de Dieren, 50Plus, SGP en SP wilden dat alle partijen kleur bekennen over het datacenter.

Naast de oppositiepartijen zijn ook coalitiepartijen ChristenUnie en GroenLinks tegen de komst van het datacenter van Meta. "Ik vind het een walgelijk bedrijf", reageerde GroenLinks-Statenlid Steven Vrouwenvelder. Burgerlid Jaap Oosterveld van de ChristenUnie reageerde terughoudender. Hij is tegen het datacenter, maar gaf aan dat de discussie wel in Zeewolde thuishoort.

De partijen CDA, VVD, D66 en PvdA gaven aan voor de komst van het datacenter te zijn. CDA-fractievoorzitter Johan Van Slooten voegde er aan toe dat volgens hem Provinciale Staten niet over het datacenter gaat. Burgerlid Abassin Nessar van de PvdA gaf aan dat het een te complexe vraag is om zomaar ‘ja’ of ‘nee’ op te beantwoorden. VVD’er Franco Achtien hoopt dat de Staten het datacenter niet gaat dwarsbomen.

Bezwaar maken
JA21-fractievoorzitter Gert-Jan Ransijn wil van Gedeputeerde Staten weten of de provincie bezwaar wil maken tegen de komst van het datacenter, als Provinciale Staten daar via een motie om verzoekt. Gedeputeerde Jan de Reus gaf aan dat volgens hem geen fouten zijn gemaakt en dat Gedeputeerde Staten daarom geen bezwaar gaat maken. Het bestemmingsplan past volgens De Reus in de omgevingsvisie. "Als de Staten in meerderheid van mening zijn dat het er niet in past, moeten zij aangeven waarom het er niet in past. Want die argumenten heb ik vanavond niet gehoord.” Volgens Ransijn is Gedeputeerde Staten daarmee op ramkoers met Provinciale Staten.

Tegengeluid
Bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart wonnen Leefbaar Zeewolde en de ChristenUnie de meeste zetels. Deze twee partijen zijn tegen de komst van een datacenter bij Trekkersveld. Leefbaar Zeewolde heeft een absolute meerderheid in de raad. In de Eerste Kamer en in de Tweede Kamer zijn nadien ook moties aangenomen om zich uit te spreken tegen de komst van Meta in Zeewolde.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel