IJsselmeerwater moet kroos in Zuigerplas tegengaan

LELYSTAD • Do 14 april 2022 | 13:41 • Donderdag 14 april 2022 | 13:41

Waterschap Zuiderzeeland wil de waterkwaliteit van de Zuigerplas in Lelystad verbeteren door er alleen nog schoon IJsselmeerwater naartoe te brengen. De komende weken wordt daarvoor een verbinding aangelegd met de hevel-installatie Lelystad-Noord.

Het water van de Zuigerplas wordt nu aangevoerd vanuit de Houtribtocht via het Zuigerplasgemaal. Het stroomt vanuit de oude zandwinplas in het Zuigerplasbos door naar de sloten en grachten van Lelystad. Het waterschap meldt dat het water uit de Houtribtocht te rijk is aan voedingsstoffen, zoals fosfaat en stikstof. Daardoor ontstaat er veel algengroei en kroos, dat bijna niet te verwijderen is.

Het schone water vanuit het IJsselmeer moet ervoor zorgen dat de waterkwaliteit van de Zuigerplas en het stedelijk water verbetert. Daarvoor worden ook de watergangen uitgebaggerd en wordt er een moeras aangelegd.

De werkzaamheden worden samen uitgevoerd met Staatsbosbeheer en duren ongeveer vier weken. Zodra die klaar zijn, stopt de wateraanvoer uit de Houtribtocht en het Zuigerplasgemaal en komt het alleen nog via de hevel uit het IJsselmeer.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel