Vermiste man niet gevonden in gekapseisd schip

URK • Do 14 april 2022 | 22:22 • Donderdag 14 april 2022 | 22:22

Een man uit Urk is vermist nadat een binnenvaartschip, waar hij aan boord was, is gekapseisd bij Hoek van Holland. Duikers van de brandweer hebben donderdagavond en vrijdagochtend meerdere compartimenten van het schip doorzocht, zoals de machinekamer. Maar de man is niet aangetroffen, meldt woordvoerder René van der Linden van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond.

Het schip kapseisde donderdagavond rond 18.00 uur. De duikers van de brandweer werden afgelost door gespecialiseerde openwaterduikers. Ook kwam het SOAD-dregteam uit Urk met acht man naar Rotterdam om de hulpdiensten te assisteren. De duikers deden vanaf 23.00 uur een tweede zoekactie, maar die werd twee uur later gestaakt. Volgens de veiligheidsregio wordt er niet meer gezocht naar de vermiste man. Het vermoeden bestaat dat de man afgedreven is naar zee. Van der Linden vreest voor het ergste.

Tweede opvarende
Een andere opvarende uit Urk is eerder donderdagavond door de hulpdiensten uit het water gehaald en is goed aanspreekbaar naar het ziekenhuis gebracht. Het schip kapseisde ter hoogte van de Maeslantkering en ligt overdwars en op z'n kop in het water. Volgens regionale omroep RTV Rijnmond zou het gaan om het schip 'Mar-Grethe'.

Stabiel
Het gekapseisde binnenvaartschip wordt door twee andere schepen stabiel gehouden om wegdrijven te voorkomen, zo laat de veiligheidsregio weten. De Mar-Grethe vervoerde zogeheten anode-blokken. Deze zware voorwerpen worden gebruikt in de aluminiumindustrie. Volgens de veiligheidsregio loopt de omgeving geen gevaar.


Het scheepvaartverkeer in de Nieuwe Waterweg werd stilgelegd. De Inspectie voor Leefomgeving en Transport doet onderzoek naar de oorzaak van het kapseizen van het schip. Daarin worden alle scenario's meegenomen, zegt Van der Linden.

Ook Onderzoeksraad voor Veiligheid betrokken
Ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft vrijdagochtend aangekondigd om onderzoek te doen naar het kapseizen van de Mar-Grethe. De raad doet vaker onderzoek naar scheepsrampen, zoals vorig jaar, toen een rapport van hun hand verscheen over het zinken van de garnalenkotters UK-165 en UK-171.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel