Lichaam vermiste Urker Wilco de Groot gevonden

URK • Wo 11 mei 2022 | 22:43 • Woensdag 11 mei 2022 | 22:43

Het lichaam van de vermiste Wilco de Groot uit Urk is teruggevonden in het water van de Nieuwe Waterweg. Dat meldt de politie in Rotterdam. De 20-jarige Urker was sinds 14 april vermist na het kapseizen van het binnenvaartschip 'Mar-Grethe' waar hij op voer.

De zeehavenpolitie trof zijn lichaam op zondag 8 mei aan. Het stoffelijk overschot is uiteindelijk geïdentificeerd via DNA-onderzoek.

Reddingsactie werd al snel bergingsactie
Direct na het scheepvaartongeluk kwam er een grote zoekactie op gang om Wilco levend terug te vinden. Schipper Kees Post had het kapseizen ternauwernood overleefd, maar Wilco was door het water meegevoerd. Vanuit de lucht en op het water werd er door veel hulpdiensten uit alle macht gezocht. Maar al snel werd duidelijk dat de hoop op een goede afloop vervloog en dat de reddingsactie een bergingsactie ging worden.

Teams met tientallen vrijwilligers zochten vanaf woensdag 20 april langs de kades en oevers van de Nieuwe Waterweg in de hoop dat het lichaam van de vermiste Urker daar zou aanspoelen. Het Coördinatie Platform Vermissing uit Urk stuurde deze teams aan. Onder de vrijwilligers waren veel familieleden en vrienden van Wilco, die tijdens een van de zoektochten ook een geïmproviseerde herdenkingsplaats naast het water oprichtten.

Op 1 mei besloten de zoekinstanties samen met de familie dat actief verder zoeken hoogstwaarschijnlijk geen resultaat meer zou opleveren. De plaatselijke instanties zouden tijdens hun reguliere controles nog wel uitkijken naar het lichaam van De Groot en dat heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat hij is teruggevonden.

Foto: ANP

Mar-Grethe sloeg om na passeren van twee zeeschepen
Volgens schipper Kees Post van de Mar-Grethe wilden twee grote zeeschepen hem en elkaar op de fatale dag op de Nieuwe Waterweg inhalen. Maar volgens de Urker deden de zeeschepen dat met een te hoge snelheid. Daardoor ontstond er een hoge hekgolf, een golf die ontstaat door een voorbijvarend schip. Door de hekgolf is de zware lading op de Mar-Grethe volgens Post gaan schuiven, waardoor zijn binnenvaartschip binnen een seconde kapseisde. De 20-jarige Wilco was op dat moment beneden in de verblijfsruimte en was kansloos. De Mar-Grethe vervoerde zogeheten anode-blokken. Deze zware voorwerpen worden gebruikt in de aluminiumindustrie. Het passeren van de zeeschepen was na het ongeluk ook terug te zien op websites waar scheepvaartbewegingen worden vastgelegd.

Meerdere onderzoeken naar omslaan binnenvaartschip
Het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie is bezig met een strafrechtelijk onderzoek naar het kapseizen van de Mar-Grethe. Het strafrechtelijk onderzoek wordt gedaan samen met de Zeehavenpolitie, Inspectie Leefomgeving en Transport en de Nederlandse Arbeidsinspectie. Volgens een woordvoerder van het Functioneel Parket is het gebruikelijk dat er een onderzoek wordt ingesteld als er sprake is van vermissing, verwonding of overlijden bij een scheepvaartongeval. Het moet uitwijzen of er sprake is van een misdrijf of verwijtbaar handelen. Het is onbekend hoe lang het onderzoek in beslag gaat nemen.

Eerder werd al duidelijk dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid een eigen onderzoek is gestart naar het kapseizen. Ook vanuit de verzekering wordt er gekeken of de geleden schade verhaald kan worden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel