Zoektocht naar vermiste Wilco in overleg met familie beëindigd

URK • Ma 2 mei 2022 | 12:41 • Maandag 2 mei 2022 | 12:41

De hulpinstanties die de afgelopen weken zochten naar de vermiste Wilco de Groot uit Urk zijn daar in overleg met zijn familie mee gestopt. Dat laat Pieter Keuter van dregteam SOAD Urk desgevraagd weten. Daardoor is een einde gekomen aan 'zeventien intensieve dagen van actief zoeken', aldus Keuter.

De 20-jarige Wilco raakte op donderdag 14 april vermist toen het binnenvaartschip waarop hij stuurman was omsloeg op de Nieuwe Waterweg bij Hoek van Holland. Hij is na het ongeluk meegevoerd door het water want bij de berging van het schip werd er aan boord geen lichaam gevonden. Schipper Kees Post overleefde het kapseizen op miraculeuze wijze: "Ik weet niet hoe ik boven ben gekomen. Ik zwom door de stuurhut en toen zag ik licht en besloot dat ik daar heen moest zwemmen", zei de schipper destijds tegen Omroep Flevoland.

Direct na het ongeluk kwam er een grote zoekactie op gang om stuurman Wilco levend terug te vinden. Vanuit de lucht en op het water werd er door veel hulpdiensten uit alle macht gezocht. Maar al snel werd duidelijk dat de hoop op een goede afloop vervloog, en dat de reddingsactie een bergingsactie ging worden.

Teams met tientallen vrijwilligers zochten vanaf woensdag 20 april langs de kades en oevers van de Nieuwe Waterweg in de hoop dat het lichaam van de vermiste Urker daar zou aanspoelen. Het Coördinatie Platform Vermissing uit Urk stuurde deze teams aan. Onder de vrijwilligers waren veel familieleden en vrienden van Wilco, die daarbij ook een geïmproviseerde herdenkingsplaats naast het water oprichtten, zo meldde Het Urkerland.

Afgelopen weekend hebben de hulpdiensten samen met de familie de knoop doorgehakt dat actief verder zoeken hoogstwaarschijnlijk geen resultaat meer gaat opleveren. "Een emotionele en zware beslissing! Wij hopen en bidden dat Wilco toch nog gevonden mag worden", schrijft het dregteam SOAD Urk op Twitter.

Wel blijven de plaatselijke instanties tijdens hun reguliere controles uitkijken naar het lichaam van de vermiste man, zo zegt Pieter Keuter. "Maar op een gegeven moment moet je besluiten dat gecoördineerd zoeken helaas geen zin meer heeft."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel