Kees Post, schipper van de Mar-Grethe: 'We kapseisden binnen een seconde'

URK • Vr 15 april 2022 | 15:16 • Vrijdag 15 april 2022 | 15:16

"Binnen een seconde lag het schip ondersteboven." Dat zegt Kees Post, de kapitein van het Urker schip Mar-Grethe dat donderdagavond kapseisde bij Hoek van Holland. De schipper heeft een vermoeden waardoor het binnenvaartschip is omgeslagen.

Volgens Post wilden twee grote zeeschepen hem en elkaar op de Nieuwe Waterweg inhalen. Maar volgens de schipper deden de zeeschepen dat met een te hoge snelheid. Daardoor ontstond er een hoge hekgolf, een golf die ontstaat door een voorbijvarend schip. Door de hekgolf is de zware lading op de Mar-Grethe volgens Post gaan schuiven, waardoor zijn binnenvaartschip binnen een seconde kapseisde. De Mar-Grethe vervoerde zogeheten anode-blokken. Deze zware voorwerpen worden gebruikt in de aluminiumindustrie.

Bemanningslid nog vermist
Post is inmiddels weer thuis op Urk, vertelt hij vrijdagmiddag. Het andere bemanningslid, een 20-jarige man uit Urk, is nog steeds vermist. Het is voor de schipper nog een raadsel hoe hij zelf het ongeluk overleefde. "Ik weet niet hoe ik boven ben gekomen. Ik zwom door de stuurhut en toen zag ik licht en besloot dat ik daar heen moest zwemmen." Post zat in de stuurhut, het andere bemanningslid in de woonkamer van het schip. "Hij wist niet wat hem overkwam, het ging zo snel."

De schipper houdt het nieuws over de vermiste opvarende nauwlettend in de gaten. Volgens de veiligheidsregio wordt er in het schip niet meer gezocht naar de vermiste man. Het vermoeden bestaat dat het slachtoffer is afgedreven naar zee. De veiligheidsregio vreest voor het ergste.

Dregteam zoekt verder
Het SOAD-dregteam uit Urk is met acht man op zoek naar het slachtoffer. Volgens Pieter Keuter van het dregteam wordt de zoektocht steeds lastiger door de sterke stroming. "Er zal straks een moment komen dat er tijdelijk gestopt moet worden". Volgens Keuter helpt het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie met sonarapparatuur.

Schip vrijdag geborgen
Deskundigen denken na over het bergen van het schip. Daar wordt een plan voor gemaakt, meldt Het Havenbedrijf aan de regionale omroep Rijnmond. Waarschijnlijk kan de berging dan in de middag starten. De Inspectie voor Leefomgeving en Transport en de Onderzoeksraad voor Veiligheid doen onderzoek naar het kapseizen van het schip.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel