Strafrechtelijk onderzoek naar kapseizen binnenvaartschip Mar-Grethe

URK • Vr 6 mei 2022 | 15:57 • Vrijdag 6 mei 2022 | 15:57

Het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie is bezig met een strafrechtelijk onderzoek naar het kapseizen van het Urker binnenvaartschip Mar-Grethe. Dat bevestigt een woordvoerder na berichtgeving van Het Urkerland. De Mar-Grethe sloeg op 14 april om op de Nieuwe Waterweg bij Hoek van Holland. De schipper overleefde het ongeluk ternauwernood, het lichaam van de stuurman is nog altijd niet teruggevonden.

Het strafrechtelijk onderzoek wordt gedaan samen met de Zeehavenpolitie, Inspectie Leefomgeving en Transport en de Nederlandse Arbeidsinspectie. Volgens de woordvoerder van het Functioneel Parket is het gebruikelijk dat er een onderzoek wordt ingesteld als er sprake is van vermissing, verwonding of overlijden bij een scheepvaartongeval. Het moet uitwijzen of er sprake is van een misdrijf of verwijtbaar handelen. Verdere details kan de woordvoerder op dit moment niet geven, ook is nog onbekend hoe lang het onderzoek in beslag gaat nemen.

Eerder werd al duidelijk dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid een eigen onderzoek is gestart naar het kapseizen. Ook vanuit de verzekering wordt er gekeken of de geleden schade verhaald kan worden.

Mar-Grethe sloeg om na passeren van twee zeeschepen
Volgens schipper Kees Post van de Mar-Grethe wilden twee grote zeeschepen hem en elkaar op de Nieuwe Waterweg inhalen. Maar volgens de Urker deden de zeeschepen dat met een te hoge snelheid. Daardoor ontstond er een hoge hekgolf, een golf die ontstaat door een voorbijvarend schip. Door de hekgolf is de zware lading op de Mar-Grethe volgens de schipper gaan schuiven, waardoor zijn binnenvaartschip binnen een seconde kapseisde. De Mar-Grethe vervoerde zogeheten anode-blokken. Deze zware voorwerpen worden gebruikt in de aluminiumindustrie. Het passeren van de zeeschepen was na het ongeluk ook terug te zien op websites waar scheepvaartbewegingen worden vastgelegd.

Stuurman nog altijd vermist
De 20-jarige Wilco de Groot raakte vermist bij het omslaan van de Mar-Grethe. Hij is na het ongeluk meegevoerd door het water want bij de berging van het schip werd er aan boord geen lichaam gevonden. Begin deze week werd besloten om de actieve zoekacties naar zijn stoffelijk overschot te stoppen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel