Gekapseisd schip geborgen, Urker matroos nog steeds vermist

URK • Za 16 april 2022 | 16:02 • Zaterdag 16 april 2022 | 16:02

Bergers hebben vrijdagavond het binnenvaartschip Mar-Grethe geborgen. Het schip kapseisde afgelopen donderdag op de Nieuwe Waterweg bij Hoek van Holland. Het 20-jarige bemanningslid uit Urk is nog altijd vermist, de Urker kapitein kwam met de schrik vrij.

Het bemanningslid zou tijdens het kapseizen in de woonkamer van het schip zijn geweest. De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond heeft de zoekactie naar de matroos inmiddels gestaakt. Een woordvoerder laat weten dat er vanuit wordt gegaan dat de man niet meer in leven is. Gevreesd wordt dat zijn lichaam is afgedreven naar zee.

SOAD zoekt door
Hoewel de brandweer inmiddels niet meer zoekt naar de vermiste matroos, laat het SOAD-dregteam uit Urk weten nog wel te zoeken. Pieter Keuter: "Het schip is gisteravond geborgen, wij zoeken momenteel rondom de plek waar het schip heeft gelegen."

'Binnen seconde ondersteboven'
Urker Kees Post is kapitein van de Mar-Grethe. Hij wist zichzelf ternauwernood uit het het gekapseisde schip te bevrijden: "Ik zwom door de stuurhut en toen zag ik licht en besloot dat ik daar heen moest zwemmen." Het schip sloeg volgens Post in een seconde om. Naar eigen zeggen gebeurde dat, toen zijn schip werd ingehaald door twee grote zeeschepen. Daardoor zou een grote hekgolf zijn ontstaan, waardoor de lading is gaan schuiven.

De Mar-Grethe vervoerde zogeheten anode-blokken. Deze zware voorwerpen worden gebruikt in de aluminiumindustrie. Volgens de veiligheidsregio loopt de omgeving geen gevaar.

Oorzaak onderzocht
Een bergingsbedrijf heeft de Mar-Grathe geborgen. Nadat het schip was gedraaid is het leeggepompt en naar de Waalhaven gesleept. De Inspectie voor Leefomgeving en Transport en de Onderzoeksraad voor Veiligheid doen onderzoek naar het kapseizen van het schip.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel