300.000 palingen die verstopt zaten in koffers uitgezet in randmeren

FLEVOLAND • Za 16 april 2022 | 14:47 • Zaterdag 16 april 2022 | 14:47

In de randmeren zijn 300.000 jonge palingen uitgezet. De glasalen waren eerder deze week in beslag genomen op Schiphol.

De douane vond de ruim 100 kilo glasaal in de bagage van drie Maleisiërs die op doorreis waren vanuit Portugal naar hun thuisland. Ze hadden acht grote identieke koffers bij zich, die de aandacht trokken van de beveiliging. De koffers bleken vol te zitten met plastic zakken, die gevuld waren met water en kleine aaltjes.

Meeste gered
Volgens stichting Duurzame Palingsector Nederland (DUPAN) was het belangrijk de jonge palingen zo snel mogelijk vrij te laten en heeft het grootste deel de reis overleefd.

"Nadat was vastgesteld dat het inderdaad om Europese glasaal ging, hebben we onze specialisten direct aan het werk gezet om zoveel mogelijk palinkjes een overlevingskans te bieden", zegt stichtingsvoorzitter Alex Koelewijn tegen Omroep Gelderland.

Beschermde diersoort
Paling is een beschermde diersoort en de export daarvan is dan ook aan strenge regels gebonden. De smokkel van glasaal is volgens de stichting de grootste 'wildlife crime'.

De aaltjes zijn goud waard, weet Koelewijn: "Op de Chinese markt wordt voor deze glasaal vijf- tot tienmaal zoveel geboden als in Europa. Daar worden ze opgekweekt tot palingen voor consumptie. En dat is kwalijk, want het Europese quotum bestaat niet voor niets. De hoeveelheid paling die wij in Europa mogen consumeren is streng gereguleerd, om de paling te beschermen. Daarom moet er alles aan worden gedaan om smokkel naar Azië tegen te houden."

In Nederland worden regelmatig glasaaltjes uitgezet om de palingstand te verbeteren. Om het jaar gebeurt dat in de randmeren, waar de waterkwaliteit erg goed is. In maart vorig jaar werden daar bijna 2,5 miljoen jonge palingen losgelaten. Deze waren geboren in de Atlantische Oceaan en gevangen voor de kust van Frankrijk.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel