Rechter verlaagt dwangsom voor compostfabriek

LELYSTAD • Do 28 april 2022 | 15:02 • Donderdag 28 april 2022 | 15:02

Composteringsbedrijf Orgaworld in Lelystad heeft met succes een opgelegde dwangsom voor het overschrijden van geurnormen aangevochten bij de bestuursrechter. De hoogte van de boete voor de GFT-verwerkingsfabriek aan de Zeeasterweg is verlaagd van 250.000 euro naar 50.000 euro per overtreding. Orgaworld krijgt echter niet meer tijd om aan de geurnormen te voldoen.

Orgaworld was onlangs opnieuw naar de rechter gestapt, omdat de provincie Flevoland bleef vasthouden aan de zogeheten last onder dwangsom om het bedrijf te dwingen voldoende maatregelen te nemen tegen stankoverlast. Het bedrijf had daar van de provincie tot 1 februari dit jaar de tijd voor gekregen.

De rechter is het met de GFT-verwerker eens dat het bedrag van 250.000 euro ineens als dwangsom te hoog is. Ze verlaagde de dwangsom tot 50.000 euro per geconstateerde overtreding, met een maximum van 200.000 euro.

Luchtfilter
De rechter wees wel het verzoek af om het bedrijf meer tijd te geven totdat een nieuw luchtfilter is geïnstalleerd. Deze 'luchtwasser' moet ervoor zorgen dat de geuruitstoot ook op piekmomenten binnen de norm blijft. Orgaworld wilde al in het afgelopen kwartaal met de installatie beginnen, maar het bedrijf wacht nog steeds op de benodigde vergunning van de provincie.

Volgens de rechter heeft het bedrijf al ruim de tijd gekregen om maatregelen te treffen. "Het gaat hier om een overtreding die al speelt sinds 2019 en waarvoor het bedrijf al meerdere malen de gelegenheid heeft gekregen deze te beëindigen", aldus het vonnis. In afwachting van het nieuwe luchtfilter zou het bedrijf bovendien ook andere maatregelen kunnen nemen, zoals het tijdelijk terugschroeven van de productie.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel