Dode bijen op Floriadeterrein: 'Uithuilen en opnieuw beginnen'

ALMERE • Vr 29 april 2022 | 0:07 • Vrijdag 29 april 2022 | 0:07

Op het Floriadeterrein in Almere is een groot deel van een bijenkolonie doodgegaan. De insecten zaten in een ongebruikelijke kast, met doorzichtige wanden. Daardoor is goed te zien wat zich binnenin afspeelt, maar volgens imkers is de constructie onverantwoord. Een groot deel van de bijen is al dood en ligt op de bodem van de kast.

Eén van de imkers die de situatie met stijgende verbazing heeft bekeken is Harry Polinder uit Dronten. "Ik schrok een beetje", zo geeft hij aan. De glazen kast is te groot en de bijen zijn te ver uit elkaar getrokken, zo is zijn observatie. De stellage op het Floriadeterrein is namelijk lang niet zo compact als een gebruikelijke bijenkast. "En die compactheid heb je nodig om zaken als temperatuur en de broed goed te houden."

Oververhitting
Ook Marco van Aalst van de Imker Vereniging Zuid Flevoland zet vraagtekens bij de manier waarop de kast van de Floriade is vormgegeven. "Bijen hebben een donkere ruimte nodig om te kunnen leven. Bij een volledig doorzichtige kast kunnen de bijen namelijk niet afkoelen. Hierdoor gaan de bijen waarschijnlijk dood door oververhitting."

Van Aalst geeft aan dat de bijensterfte die de kolonie ondergaat niet normaal is voor deze tijd van het jaar: "Dat er af en toe bijen doodgaan, hoort bij de natuur. Maar deze sterfte is in deze tijd niet de bedoeling."

Van Aalst heeft contact met de imker van de Floriade en geeft aan dat de imker beseft dat er fouten zijn gemaakt bij de ontwikkeling: "In die kast zitten wat ontwerpfouten waardoor je de sterfte krijgt die je nu ziet. De imker heeft aangegeven dat hij de kast gaat ophalen om mogelijke aanpassingen te doen. Als dat niet lukt, komen de bijen niet terug naar de Floriade."

'Natuurlijke cyclus'
De Floriade zelf zegt in een reactie het volgende: "Onze imker laat weten dat in een normale bijenkast per dag 2000 bijen geboren worden en er 2000 bijen doodgaan, dit is de natuurlijke cyclus, dus ook bij het bijenvolk van de Floriade. Om het bijenvolk en het leven van de honingbij inzichtelijk te maken is deze bijenkast aangepast. Hierdoor zijn de dode bijen onderin zichtbaar en is het voor de werkster-bijen moeilijk om ze te verwijderen. Het ziet er wellicht een beetje vreemd en naar uit, maar het is geen zaak om je zorgen over te maken, het is natuur."

Dat klopt grotendeels, geeft imker Harry Polinder uit Dronten aan, maar hij maakt er wel een belangrijke kanttekening bij. "Bijen die doodgaan, die sterven normaliter buiten de kas. Omdat hun vleugels dan versleten zijn. Die komen vaak ook niet terug naar de kas. Die vind je daar niet. En een goed bijenvolk ruimt die paar die wel terugkomen netjes op." Van dat opruimen is in de kas van de Floriade geen sprake.

De Floriade zegt te kijken of de kast aangepast kan worden zodat de levende bijen hun dode soortgenoten makkelijker naar buiten kunnen slepen. Volgens Polinder gaat dat niet ver genoeg. "Het is uithuilen en opnieuw beginnen. En dan zou ik ze het ten sterkste afraden om dat in dezelfde kas te doen."

Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen Omroep Flevoland en 1Almere.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel