Dode bijen op Floriadeterrein: 'Uithuilen en opnieuw beginnen'
Op het Floriadeterrein in Almere is een groot deel van een bijenkolonie doodgegaan. De insecten zaten in een ongebruikelijke kast, met doorzichtige wanden. Daardoor is goed te zien wat zich binnenin afspeelt, maar volgens imkers is de constructie onverantwoord. Een groot deel van de bijen is al dood en ligt op de bodem van de kast.
Eén van de imkers die de situatie met stijgende verbazing heeft bekeken is Harry Polinder uit Dronten. "Ik schrok een beetje", zo geeft hij aan. De glazen kast is te groot en de bijen zijn te ver uit elkaar getrokken, zo is zijn observatie. De stellage op het Floriadeterrein is namelijk lang niet zo compact als een gebruikelijke bijenkast. "En die compactheid heb je nodig om zaken als temperatuur en de broed goed te houden."
Oververhitting
Ook Marco van Aalst van de Imker Vereniging Zuid Flevoland zet vraagtekens bij de manier waarop de kast van de Floriade is vormgegeven. "Bijen hebben een donkere ruimte nodig om te kunnen leven. Bij een volledig doorzichtige kast kunnen de bijen namelijk niet afkoelen. Hierdoor gaan de bijen waarschijnlijk dood door oververhitting."
Van Aalst geeft aan dat de bijensterfte die de kolonie ondergaat niet normaal is voor deze tijd van het jaar: "Dat er af en toe bijen doodgaan, hoort bij de natuur. Maar deze sterfte is in deze tijd niet de bedoeling."
Van Aalst heeft contact met de imker van de Floriade en geeft aan dat de imker beseft dat er fouten zijn gemaakt bij de ontwikkeling: "In die kast zitten wat ontwerpfouten waardoor je de sterfte krijgt die je nu ziet. De imker heeft aangegeven dat hij de kast gaat ophalen om mogelijke aanpassingen te doen. Als dat niet lukt, komen de bijen niet terug naar de Floriade."
'Natuurlijke cyclus'
De Floriade zelf zegt in een reactie het volgende: "Onze imker laat weten dat in een normale bijenkast per dag 2000 bijen geboren worden en er 2000 bijen doodgaan, dit is de natuurlijke cyclus, dus ook bij het bijenvolk van de Floriade. Om het bijenvolk en het leven van de honingbij inzichtelijk te maken is deze bijenkast aangepast. Hierdoor zijn de dode bijen onderin zichtbaar en is het voor de werkster-bijen moeilijk om ze te verwijderen. Het ziet er wellicht een beetje vreemd en naar uit, maar het is geen zaak om je zorgen over te maken, het is natuur."
Dat klopt grotendeels, geeft imker Harry Polinder uit Dronten aan, maar hij maakt er wel een belangrijke kanttekening bij. "Bijen die doodgaan, die sterven normaliter buiten de kas. Omdat hun vleugels dan versleten zijn. Die komen vaak ook niet terug naar de kas. Die vind je daar niet. En een goed bijenvolk ruimt die paar die wel terugkomen netjes op." Van dat opruimen is in de kas van de Floriade geen sprake.
De Floriade zegt te kijken of de kast aangepast kan worden zodat de levende bijen hun dode soortgenoten makkelijker naar buiten kunnen slepen. Volgens Polinder gaat dat niet ver genoeg. "Het is uithuilen en opnieuw beginnen. En dan zou ik ze het ten sterkste afraden om dat in dezelfde kas te doen."
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
gerelateerde artikelen
-
Floriade leidde tot financiële schade bij Flevofood, maar er komt geen vergoeding
FLEVOLAND • Za 22 maart • Zaterdag 22 maartDe provincie ziet juridisch gezien geen reden om boerenorganisatie Flevofood te compenseren voor financiële schade, die zij in 2022 heeft geleden tijdens de Floriade in Almere. Dat antwoordt de provincie...
-
Eindrapport over Floriade-debacle in april gepresenteerd
ALMERE • Vr 14 maart • Vrijdag 14 maartHet eindrapport van de Floriade-commissie wordt op donderdag 10 april gepresenteerd. De speciale onderzoekscommissie van de gemeenteraad presenteert het die dag tijdens de raadsvergadering in Almere....
-
Almere stopte met kritische accountant die Floriadestukken controleerde
ALMERE • Wo 12 februari • Woensdag 12 februariEen kritische accountant die waarschuwde voor een financieel risico bij de afwikkeling van de Floriade is in januari op een zijspoor gezet. De opdracht is beëindigd, omdat de gemeente Almere meent dat...
recent nieuws
-
Jongeren willen meer toegankelijke ontmoetingsplekken in Almere
ALMERE • Do 27 maart • Donderdag 27 maartJongeren in Almere hebben behoefte aan meer veilige en toegankelijke plekken om te ontspannen en af te spreken. Dat blijkt uit het onderzoek ‘JONG! Ontspannen en ontmoeten in Almere’ van hogeschool Windesheim....
-
'Tientallen Almeerders hebben zich alsnog laten vaccineren tegen mazelen'
FLEVOLAND • Do 27 maart • Donderdag 27 maartGGD Flevoland zegt tevreden te zijn over de opkomst van de inloopspreekuren over mazelen in Almere en Lelystad. Ouders konden met hun kinderen dinsdag, woensdag en donderdag langs de vestigingen van de...
-
Verdacht signaal in integriteitsonderzoek levert opnieuw vertraging op bij ontwikkeling haven
URK • Do 27 maart • Donderdag 27 maartDe ontwikkeling van de buitendijkse haven bij Urk heeft voor de zoveelste keer averij opgelopen. Plaatselijke ondernemers en de provincie Flevoland kijken daardoor tegen nieuwe vertraging aan van minimaal...