"Medische dienstplicht voor net afgestudeerde huisartsen"

CREIL • Za 30 april 2022 | 8:05 • Zaterdag 30 april 2022 | 8:05

Er moet een maatschappelijke dienstplicht komen voor pas afgestudeerde huisartsen. Die moeten dan een jaar of twee gaan werken in een regio waar een tekort is aan dokters.

Dat bepleit huisarts Cees Dekker (67) uit Emmeloord in het programma Het Gesprek van Omroep Flevoland. Hij was jaren een van de dokters van Urk. Na een verblijf van zes jaar in Nieuw Zeeland is hij nu parttimer in de huisartsenpraktijk van Creil.

Dienstplicht
Het idee van een maatschappelijke dienstplicht voor pas afgestudeerde huisartsen deed Dekker op in Nieuw Zeeland. Daar was een tekort aan dierenartsen. Die mochten - pas van school - eerst een paar jaar hun praktijk uitoefenen 'in the middle of nowhere', waar niemand heen wilde. Vaak bleek de rust de nieuwe dierenartsen juist te bevallen.

Zoiets hoopt Dekker ook als pas afgestudeerde huisartsen Emmeloord leren kennen. Zoals bekend is er een huisartsentekort in Noordoostpolder.

Dekker: "De studie medicijnen is een dure studie waar de samenleving veel geld in steekt. En dan lijkt het mij niet meer dan redelijk dat we op de afgestudeerden een beroep doen als er een nood is. Laat ze werken in een regio waar een gebrek is aan huisartsen."

Zeeuws model
Noordoostpolder moet volgens Dekker 'het Zeeuwse model' kopiëren: "Daar werken de huisartsen samen met de gemeenten. En die proberen mensen naar de dorpen en steden te krijgen waar een gebrek is aan dokters. Met 'verwenweekenden' worden kandidaten gelokt. En voor de partners wordt ook werk gezocht."

Wil je Het Gesprek beluisteren als podcast? Abonneer je via deze link.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel