Versterken van IJsselmeerdijk gaat 237 miljoen euro kosten

LELYSTAD • Ma 2 mei 2022 | 12:23 • Maandag 2 mei 2022 | 12:23

Het versterken van een deel van de IJsselmeerdijk tussen Lelystad en de Ketelbrug gaat ongeveer 237 miljoen euro kosten. Dat blijkt uit de voorkeursbeslissing die het Waterschap Zuiderzeeland maandag ter inzage heeft gelegd. Volgens een woordvoerder van het waterschap kan dat bedrag uiteindelijk nog wel hoger of lager uitvallen, omdat de plannen voor de aanpassing van de dijk nog niet helemaal uitgewerkt zijn.

In 2019 bleek uit onderzoek dat het 17,6 kilometer lange traject van de IJsselmeerdijk niet voldoet aan de strengste eisen om het water tegen te houden. Zo was de dijk te laag en kwam de dijkbekleding niet door de keuring. De dijk moet wel aan die eisen voldoen, aangezien deze heel Oostelijk en Zuidelijk Flevoland beschermt tegen overstromingen vanuit het IJsselmeer. Als de dijk zou breken, zou de polder langdurig onbewoonbaar zijn.

De IJsselmeerdijk wordt door de ligging bij noordwesterstorm het zwaarst belast. Het waterschap wil nu langs grote delen van de dijk zogenoemde vooroevers aanleggen, die de golfslag vanuit het IJsselmeer alvast breken. Tussen de vooroevers en de bestaande dijk ontstaat dan een ondiep watergebied, wat volgens het waterschap veel vogels en andere dieren zal trekken.

Waterschap Zuiderzeeland gaat er vanuit dat de dijkversterking voor negentig procent door het Rijk betaald vanuit het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP). Als de miljoenen zijn geïnvesteerd, is de dijk tot 2080 weer sterk genoeg om overstromingen in de polder te voorkomen, aldus Waterschap Zuiderzeeland. Het project moet in 2024 beginnen. Zuiderzeeland hoopt uiterlijk in 2030 klaar te zijn met de klus.

In een eerdere versie van dit bericht stond dat er met het versterken van de IJsselmeerdijk 267 miljoen euro gemoeid was. Deze informatie bleek niet correct aangeleverd te zijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel