Natuurbeschermers strijden tegen vernatting en natuurbeleving

FLEVOLAND • Wo 4 mei 2022 | 22:43 • Woensdag 4 mei 2022 | 22:43

De vernatting van de akkers in de Oostvaardersplassen door Staatsbosbeheer is een beheersmaatregel waar de rechter helemaal niet over mag oordelen. Dat stelde de advocaat van de Provincie Flevoland woensdag in de rechtbank in Utrecht.

Daar diende de zaak die de ‘Stichting Dierbaar Flevoland’ tegen de provincie had aangespannen. Volgens de natuurbeschermers is de vernatting in strijd met de natuurrichtlijnen. In het gebied zijn 31 soorten beschermde dieren. Die vernatting gaat ten koste van de vogels, dieren en andere natuur.

Geen bezwaar mogelijk
De provincie verwerpt alle bezwaren van de natuurclub, want de provincie zou voldoende doen om de natuur te beschermen. "Staatsbosbeheer zorgt juist goed voor de natuur in het gebied. Daar is geen bezwaar tegen mogelijk", vindt Flevoland. De cijfers van de ecoloog van de provincie zijn juist positief.

Bij dezelfde rechtbank diende tegelijkertijd een zaak over de uitbreiding van de Ecokar-ritten door de Oostvaardersplassen bij Almere. De gemeente Almere gaf een vergunning om het bestaande vervoer uit te breiden, want: "Dit project stimuleert de natuurbeleving bij het publiek en het zorgt ook nog voor uitbreiding van de natuur in het gebied. De gemeente slaat met die vergunning twee vliegen in een klap", betoogde de advocaat van Almere.

'Onzinnige plek'
De natuurclub denkt daar anders over. "Toerisme is de bedoeling en niet natuurbescherming", vindt de Stichting. "Dit is een onzinnige plek die ook nog bezoekers met auto trekt en er gaat ‘habitat’ verloren" volgens de natuurbeschermers.

De rechter doet in beide zaken over 6 weken uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel