Provincie wil afspraken maken om varend ontgassen te stoppen

FLEVOLAND • Di 10 mei 2022 | 13:57 • Dinsdag 10 mei 2022 | 13:57

De provincie Flevoland is één van de provincies die afspraken wil maken met de Rijksoverheid en het bedrijfsleven om het zogenoemde varend ontgassen te stoppen. Het plan is om deze afspraken vast te leggen in een convenant. Naast Flevoland willen ook de andere provincies dat het varend ontgassen stopt.

De provincies vinden het 'onaanvaardbaar' dat varend ontgassen nog steeds gebeurt. Vooruitlopend op een internationaal verbod willen de zeven provincies de praktijk waarbij schepen hun gassen loslaten in de lucht op een andere manier stoppen. De gezamenlijke provincies verwachten voor 2024 nog geen internationaal verbod.

Het plan van de provincies om een convenant te maken, wordt woensdag aan minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat gepresenteerd. De minister is die dag bij de haven van Flevokust in Lelystad om een demonstratie te bekijken van een mobiele ontgassingsinstallatie. Bij de proef wordt gekeken of een mogelijke ontgassing ook bij Flevokust kan gebeuren. Daarnaast wil de provincie zien waar men tegenaan loopt bij de vergunningverlening en de toestemming die nodig is van de Omgevingsdienst. Bij de proef meert een tanker eenmalig aan om te ontgassen.

Varend ontgassen
Tankschepen die minerale oliën of chemicaliën vervoeren, hebben te maken met gassen en dampen die na het lossen in de ladingtanks achterblijven. Bij een volgende reis moeten deze gassen en dampen uit de tank zijn. Schippers gebruiken daarom grote ventilatoren die lucht onder in de tanks blazen. De gevaarlijke stoffen komen dan via de bovenzijde van de ladingtank naar buiten. Deze stoffen zijn gevaarlijk en behoren bijna altijd tot de groep zeer zorgwekkende en kankerverwekkende stoffen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel