Waterschapsbelasting gaat flink omhoog, maar hoeveel is nog onduidelijk

FLEVOLAND • Do 19 mei 2022 | 6:01 • Donderdag 19 mei 2022 | 6:01

Het Waterschap Zuiderzeeland zal de komende aanslag van de waterschapsbelasting flink moeten verhogen. Dat zegt heemraad Tom Vereijken. Dat komt omdat de kosten voor het waterschap sterk zijn gestegen. Dat zit in grondstoffen, personeel en onderhoud. "Maar de grootste kostenpost is energie", zegt Vereijken.

"We hebben als waterschap heel veel energie nodig. De kosten daarvoor zijn enorm gestegen. En de verwachting is dat de kosten blijven stijgen in 2024 en 2025. We hebben nieuwe cao's afgesproken en dat betekent hogere loonkosten. De derde ontwikkeling betreft onze onderaannemers. Die maken offertes waarin zij hun gestegen kosten aan ons doorberekenen."

Waterschap Zuiderzeeland rekende voor de laatste aanslag waterschapsbelasting een tariefverhoging door van 3,5 %. "Dat zou nu niet meer toereikend zijn", zegt Vereijken. "Als we dat doen, dan zijn we in een jaar door onze reserves heen. En dat wil niemand." Het zwartste scenario wat Vereijken kan schetsen is een prijsverhoging met dubbele cijfers. "De inflatie is nu tien procent. En de inflatie in de weg- en waterbouw is zelfs nog hoger. Dus daar kom je op uit als je dat een-op-een zou doorzetten in de tarieven."

Niet veel mogelijkheden meer
Dat de belasting omhoog moet, dat leidt volgens de heemraad geen twijfel. Maar het waterschap worstelt nog met hoeveel. "We realiseren ons dat de mensen die het al moeilijk hadden het hierdoor nog moeilijker kunnen gaan krijgen", zegt Vereijken. Het waterschap kijkt daarom ook nadrukkelijk waar de organisatie zelf nog geld kan besparen. "Maar daar zijn we al een tijd mee bezig, dus zoveel mogelijkheden zijn er niet meer."

Het algemeen bestuur van het Waterschap Zuiderzeeland is woensdagavond bijgepraat over de stand van zaken. Een beslissing over de hoogte van de aanslag is nog niet genomen. Het bestuur praat daar op 5 juli over verder.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel