Zeldzame uil gespot in woonwijk in Lelystad

LELYSTAD • Vr 20 mei 2022 | 16:29 • Vrijdag 20 mei 2022 | 16:29

In de straat Duinbeek in Lelystad horen bewoners al een paar nachten het geroep van een uil. Volgens vogelspotters gaat het om de zeldzame dwergooruil, die normaal leeft in Zuid-Europa. Buurtbewoners reageren wisselend op de komst van de roofvogel: "Slapen zou een stuk makkelijker zijn zonder dat geluid."

"Het is een schel soort gepiep, heel constant", vertelt een buurtbewoner. "Toen ik het voor het eerst hoorde, dacht ik dat iemand op een hondenfluitje blies, maar het ging wel heel lang door. Op een gegeven moment bedachten we dat het wel om een vogel moest gaan."

Volgens Piet Molenaar, voorzitter van Vogelwacht Flevoland, is de kans groot dat het inderdaad om een dwergooruil gaat: "Ik heb gezien wie de melding heeft gedaan, en die is meestal betrouwbaar." De dwergooruil is in Nederland een zogenaamde 'dwaalgast', een diersoort die hier niet van nature voorkomt, maar af en toe binnen dwaalt vanuit het buitenland. "Maar het zou ook om een ontsnapt of vrijgelaten huisdier kunnen gaan. Dat komt wel eens voor."

Mannen met zaklampen
De afgelopen avonden kwamen vogelspotters naar de woonwijk toe om een glimp van de uil op te vangen, vertelt buurtbewoner Thea Tieland. "Dan staan er mannen met zaklampen in de bomen te schijnen. Ik denk dat ze op zoek zijn naar de vogel, maar of ze hem ook vinden weet ik niet."

Tieland zou het ondanks het nachtelijk geluid en de vogelspotters niet erg vinden als de dwergooruil nog wat langer blijft. "Ik heb er geen last van, ik slaap overal doorheen. Ik vind alleen maar leuk", zegt ze. "Maar het is ook wel zielig, want je weet niet hoe hij hier terechtgekomen is. Misschien roept hij wel naar zijn mannetje, zijn vrouwtje of zijn soortgenoten."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel