Eerste kistje meischol brengt €43.000 op voor goed doel

URK • Ma 23 mei 2022 | 6:40 • Maandag 23 mei 2022 | 6:40

De veiling van het eerste kistje meischol heeft 43.000 euro opgebracht voor Stichting Hulphond. Het veilen van het eerste kistje, waarbij de opbrengst naar een goed doel gaat, is inmiddels een traditie op Urk.

"We doen eigenlijk hetzelfde als in Scheveningen gebeurt bij het eerste vaatje haring, dat wordt ook elk jaar geveild voor het goede doel. Wij doen dat alleen met 'onze' vis: de schol", legt organisator Klaas-Jelle Koffeman uit. "Wij willen met de veiling een goed doel steunen, maar ook onze Urker vis promoten. Urkers vissen veel op platvis, zoals de schol”, vertelt Koffeman.

Pittige tijden
De afgelopen twee jaar werd er geen veiling voor het eerste kistje meischol georganiseerd vanwege corona. Tijdens de laatste veiling in 2019 bracht het kistje nog 142.000 euro op. Dit jaar ligt dat bedrag dus een stuk lager. Koffeman: "Het is absoluut een mooi bedrag, dus we zijn dik tevreden." Volgens hem verliep de veiling wel wat stroef en gespannen. "Dat geeft ook wel aan in wat voor tijd we leven. Grondstoffen zijn duur, de verkoop loopt wat minder. Pittige tijden voor iedereen en dan toch zo'n mooi bedrag bij elkaar mogen harken."

De veiling verloopt via het Amerikaanse veilingsysteem, dat totaal anders is dan het Europese systeem. Elk bod dat wordt gedaan, moet worden betaald. De uiteindelijke opbrengst wordt dus bepaald door alle biedingen bij elkaar op te tellen. De laatste bieder wint de 15 kilo schol. Van der Lee Seafish bood dit jaar als laatste en mag het kistje meenemen. Traditiegetrouw wordt de vis niet mee naar huis genomen maar weggegeven.

'Lekker visje voor de oudjes'
"Wat wel bijzonder is, is dat de schol uit het eerste kistje vaak wordt klaargemaakt en vervolgens aan een verzorgingshuis op Urk wordt gegeven. Dat maakt voor mij het plaatje compleet. Het goede doel krijgt een flink bedrag en de oudjes hebben een lekker visje."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel