Rijk verkoopt grond voor datacenter nog niet

ZEEWOLDE • Vr 10 juni 2022 | 15:26 • Vrijdag 10 juni 2022 | 15:26

Het Rijk wil de grond van het Rijksvastgoedbedrijf in Zeewolde nog niet verkopen. Meta, het moederbedrijf van onder meer Facebook, wil daar een datacenter bouwen. Maar de plannen voldoen niet aan de eisen die aan de verkoop gesteld zijn. Daarom is de boodschap volgens minister Hugo de Jonge: "Dan wordt de grond nog niet verkocht."

Minister-president Mark Rutte haalde dit vrijdag ook aan in een persconferentie. "De gemeente Zeewolde wil de grond van het Rijk kopen, maar het Rijk stelt voorwaarden aan die verkoop. We zitten nu in dat hele proces".

Meta, het bedrijf achter Facebook, Instagram en WhatsApp, heeft ongeveer de helft van de grond die het in Zeewolde nodig heeft al in zijn bezit. De overige stukken zijn nog eigendom van het Rijksvastgoedbedrijf. Het was een tijd onduidelijk of de overheidsinstantie de grond zou gaan verkopen. In dat geval zou het eerst aan de gemeente Zeewolde verkocht worden, die het dan door wilde verkopen aan Meta.

Zonnepanelen in het ontwerp niet goed toegepast
Maar het Rijksvastgoedbedrijf hanteert daarvoor wel strenge eisen op het gebied van opwekken van duurzame energie, minimaal drinkwaterverbruik voor koeling van de computerservers, en het gebruik van restwarmte. Onderzoeksorganisatie TNO had kritisch naar de voorwaarden gekeken, en aan een deel van de voorwaarden wordt niet voldaan, aldus De Jonge. "Dan gaat het om de manier waarop de zonnepanelen zijn toegepast in het ontwerp, het gaat over eisen aan duurzaamheid en energie."

De minister gaat in gesprek met de gemeente Zeewolde. "We weten ook dat de politieke situatie in Zeewolde natuurlijk is veranderd", benadrukt hij. Partijen die zich hadden verzet tegen de komst van het datacentrum boekten een grote overwinning bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart. Of het datacentrum nu officieel van de baan is, is nog niet duidelijk.

Reactie gemeente
Gemeente Zeewolde laat weten kennis genomen te hebben van de brief van minister Hugo de Jonge en de bijbehorende conceptrapportage van het Rijksvastgoedbedrijf. "Het college gaat nu eerst de inhoud bestuderen en komt op een later moment met een reactie."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel