Kabinet dient Lelylijn alsnog in voor Europees treinnetwerk

FLEVOLAND • Za 11 juni 2022 | 17:22 • Zaterdag 11 juni 2022 | 17:22

Het kabinet heeft de Lelylijn toch aangemeld voor het Europese TEN-T programma. Dat heeft staatssecretaris Vivianne Heijnen bekendgemaakt. Met deze inschrijving wordt de kans groter dat Europa meebetaalt aan een eventuele aanleg van de Lelylijn. De spoorweg tussen Groningen en Lelystad zou onder meer langs Emmeloord moeten komen.

Vorige week bleek dat er nog geen aanmelding van Nederland was geweest van de Lelylijn in het TEN-T-programma en dat de Lelylijn daarom voorlopig niet in aanmerking zou komen voor steun uit Europa. TEN-T is een netwerk van snelwegen, spoorlijnen en andere infrastructuur, dat heel Europa moet verbinden om internationaal te reizen. Pas wanneer de Lelylijn onderdeel is van dit netwerk, is het mogelijk om de subsidie aan te vragen.

Onmisbaar
Initiatiefgroep Lelylijn is blij met de aanvraag, schrijven ze in een persbericht: "Voor iedereen die de Lelylijn een warm hart toedraagt is het verheugend nieuws dat het kabinet nu daadwerkelijk de aanvraag voor de Lelylijn heeft ingediend. Mocht het verzoek worden gehonoreerd, dan wordt de Lelylijn als onmisbare link aangemerkt binnen het toekomstige spoorvervoer in Europa".

Het gaat dan ook om veel geld. Volgens de initiatiefgroep is er een subsidie van miljarden euro's mee gemoeid. Het kabinet heeft in het regeerakkoord 3 miljard euro vrijgemaakt voor de Lelylijn. Naast de eigen bijdrage heeft het kabinet extra geld nodig. De spoorlijn kan er pas komen als de regio én Europa meebetaalt, zo staat in het regeerakkoord.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel