Boeren blokkeren A6 bij Emmeloord en Lelystad, lange files tot gevolg

FLEVOLAND • Wo 22 juni 2022 | 15:50 • Woensdag 22 juni 2022 | 15:50

Op de A6 bij Emmeloord zorgden tientallen boeren woensdagmiddag met trekkers voor een blokkade. Dat gebeurde ter hoogte van het bedrijf Kampstaal. Automobilisten moesten tussen trekkers door slalommen die op de weg geparkeerd stonden. Aan beide zijden van de blokkade ontstonden lange files. Boeren deelde flyers uit aan de automobilisten. Rond 18:00 uur werd de blokkade opgeheven.

Volgens de politie zijn de boeren bij Emmeloord aangesproken en ook bekeurd. Hoe hoog de boetes zijn is niet duidelijk. In het hele land heeft de politie enkele honderden boetes uitgedeeld. Dat laat nationaal commandant bij de politie Willem Woelders woensdagavond weten. Vele boeren gingen op verschillende plekken in het land de snelweg op met tractoren en overtraden daarmee de regels.

Ook bij de Maxima Centrale in Lelystad werden blokkades opgeworpen. De trekkers die op de rijbaan stonden zijn op last van de politie uiteindelijk weggereden.

De boeren wilden met hun acties aandacht vragen voor de stikstof- en natuurplannen van het kabinet. De boeren zeggen dat ze hard worden getroffen. Tienduizenden agrariërs uit het hele land waren tijdens een manifestatie in het Gelderse Stroe aanwezig om te protesteren tegen de plannen.

'Er heerst veel onzekerheid'
Boer Arjan Vaandrager, akkerbouwer uit Luttelgeest, was bij het protest op de A6 betrokken. Vaandrager ging protesteren omdat volgens hem boeren perspectief nodig hebben. Zelf zit zijn bedrijf net op de grens van het gebied waar stikstof gereduceerd moet worden. "Er heerst veel onzekerheid." Hij denkt dat het huidige beleid geen positief effect gaat hebben: "Ik ben heel bang dat we over tien jaar zeggen, dat het boerenland een beetje ontwricht is, dat de natuur geen stap verder is gekomen en dat de belastingbetaler dertig miljard euro heeft moeten inleveren."

Hij is niet naar Stroe gegaan, omdat hij graag regionaal actie wilde ondernemen: "Het is best wel ernst. Voor mij en mijn collega's wil je toch je stem laten horen. Dan is iets regionaals een goed middel."

Volgens Vaandrager reageerden veel autobestuurders positief. Ook het contact met de politie ging goed: "Wat ik hoorde was een goed overleg met de politie. Ook over de vertrektijd. Om zes uur stoppen we er mee en dan gaan we ook met zijn allen."

Politie verijdelt blokkade Ketelbrug
De politie heeft een actie om de Ketelbrug te blokkeren weten te verijdelen. De politie had informatie gekregen dat een kotter naar de brug onderweg was. Het ging om de UK-146. Die zou om doorvaart onder de brug vragen, om vervolgens onder de openstaande brug stil te blijven liggen. De brug zou daardoor open blijven staan. Het doel was om aan weerszijden van de Ketelbrug een file te laten ontstaan, zodat boeren flyers aan de automobilisten konden uitdelen.

De UK-146 is van visondernemer Anja Keuter. Zij bevestigt in het Reformatorisch Dagblad het plan, maar dat de kotter zou wegvaren als er sprake was van een calamiteit. De opvarenden van de vissersvloot zijn solidair met de boeren, zegt de actiegroep Eendracht Maakt Kracht (EMK).

Vuurwerk
Volgens de politie wilden agenten het schip inspecteren omdat er vuurwerk aan boord zou zijn. Er is inderdaad vuurwerk gevonden. Wat voor een soort vuurwerk, kan woordvoerder nog niet zeggen.

De agenten vroegen naar de vaar- en identiteitsbewijzen. De aanwezigen op de kotter stonden hier volgens de politiewoordvoerder niet voor open en hielden de politie op afstand. Even later wilde het schip wegvaren. Deze heeft toen de politieboot geramd. Agenten konden daarna alsnog aan boord van het schip komen, om het gesprek aan te gaan. Volgens de woordvoerder werd er toen direct geweld tegen de agenten gebruikt. Ook wilden de bemanningsleden nog steeds geen vaar- en identiteitsbewijzen tonen. Op basis daarvan en het geweld zijn 14 personen aangehouden, onder wie 2 minderjarigen.

De opvarenden van de UK-146 zijn door de politie naar Lelystad gevaren, meldt het NPO Radio 1 programma 5 Dagen. Volgens een verslaggever die meevoer zijn de Urkers daar opgewacht door een speciale eenheid van de politie. De handen van de Urkers waren met tieraps op de rug gebonden. Ze werden afgevoerd in busjes en naar een arrestantencomplex in Houten gebracht. Volgens EMK zijn de minderjarigen vrijgelaten. De volwassenen zouden nog vastzitten.


WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel