'Besluit over opening Lelystad Airport nog eens twee jaar uitgesteld'

LELYSTAD • Do 23 juni 2022 | 16:58 • Donderdag 23 juni 2022 | 16:58

Het besluit over de opening van Lelystad Airport wordt met twee jaar uitgesteld. Dat melden bronnen aan RTL Nieuws. Niet dit jaar maar in 2024 wordt besloten of de luchthaven in Lelystad open kan. Morgen buigt de ministerraad zich over het voornemen.

In het regeerakkoord spraken de coalitiepartijen af om dit jaar een knoop door te hakken over Lelystad Airport. Dit jaar besloot minister Van der Wal dat de luchthaven geen natuurvergunning krijgt totdat er een oplossing voor de stikstofproblematiek gevonden is.

Het uitstel hangt samen met de problematiek van Schiphol, eigenaar van Lelystad Airport. Op de nationale luchthaven moet het aantal vluchten drastisch naar beneden. Eind volgend jaar moet het plafond van 500.000 naar 440.000 vluchten per jaar. Schiphol beschikt nog steeds niet over een natuurvergunning en voldoet ook niet aan de milieueisen.

Schiphol wil nog geen commentaar geven. De luchthaven komt volgens een woordvoerster pas vrijdagmiddag na de ministerraad met een reactie omdat dan naar verwachting de officiële besluitvorming naar buiten komt.

Stikstofdebat in Tweede Kamer
In de Tweede Kamer wordt momenteel gedebatteerd over de stikstofproblematiek. GroenLinks zou vandaag het besluit willen nemen om Lelystad Airport helemaal niet meer te openen voor commerciële vluchten. "Dat zou een belangrijk signaal zijn naar de boeren", aldus fractievoorzitter Jesse Klaver.

De VVD bij monde van kamerlid Thom van Campen is zover nog niet. Hij vindt dat alle sectoren moeten bijdragen om de stikstofdoelen te halen (50 procent uitstootreductie in 2030). En dus ook de luchtvaart. Vliegveld Lelystad moet wat hem betreft "achteraan de rij sluiten" als het alsnog een vergunning wil krijgen om open te gaan voor commerciële vluchten. "Gelijke monniken gelijke kappen", zei hij.

Reactie minister
Minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat reageerde schriftelijk op het nieuws over Lelystad Airport . In een brief aan de Tweede Kamer schreef hij dat het kabinet volgens het coalitieakkoord nog dit jaar een besluit zou nemen over de luchtvaartproblematiek rond Schiphol. Daarbij moet rekening gehouden worden met de internationale positie van de luchthaven, maar ook met de nadelige effecten van de luchtvaart. "Dat is een complexe puzzel waarin veel belangen samenkomen. Dit is nog onderwerp van besluitvorming in het kabinet. Zodra er een besluit is genomen, zal dat uiteraard direct aan uw Kamer bekend worden gemaakt", aldus Harbers.

Uitstel op uitstel
Als het kabinet vrijdag besluit tot uitstel van de opening van Lelystad Airport, is dat de zoveelste keer. Jaren geleden was al besloten dat Lelystad een overloopluchthaven zou worden voor Schiphol. Volgens een groeimodel zou Lelystad ieder jaar meer vluchten van de nationale luchthaven overnemen, tot 45.000 vliegbewegingen per jaar.

Maar als gevolg van protesten over onder meer vliegroutes, geluid, uitstoot van gassen én politieke weerstand werd het besluit over de opening van de luchthaven telkens uitgesteld.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel