Trillen in je huis door Defqon.1: 'Pokkeherrie'

BIDDINGHUIZEN • Za 25 juni 2022 | 15:40 • Zaterdag 25 juni 2022 | 15:40

Het vierdaagse festival Defqon.1 gaat aan sommige mensen niet onopgemerkt voorbij. Zij beklagen zich op onder meer Twitter over geluidoverlast van het festival dat bij Biddinghuizen gehouden wordt. Volgens iemand gaat het om 'pokkeherrie', een ander zegt het in Zwolle te horen.

Een inwoner van Dronten laat aan Omroep Flevoland weten te trillen in zijn huis en hij vraagt zich af of de muziek niet een stuk zachter kan. Bewoners van het buitengebied zeggen een paar avonden niet buiten te gaan zitten, omdat er te veel lawaai vanaf het evenemententerrein in Biddinghuizen komt. Ook zijn er mensen die aangeven hun eigen televisie niet meer te kunnen horen of de airco aan de muur te zien trillen.

Maar al klagen de mensen op sociale media over de stevige dreunen van het festival, de organisatie van Defqon.1 zegt maar een minimaal aantal geluidsklachten te hebben gehad. Precieze aantallen wilde een woordvoerder niet geven. Wel zegt ze te kijken of de binnengekomen klachten verklaard en verholpen kunnen worden.

Volgens de organisatie wordt het geluid continu gemonitord. Ook worden de maximale waarden die in de evenementenvergunning en de geldende omgevingsvergunning staan, niet overschreden. Twee professionele partijen meten op afgesproken locaties het geluid: "Op basis daarvan worden geluidsvolumes op het terrein zo nodig aangepast", legt een woordvoerder uit. "Weer en wind zijn medebepalend voor waar wel of niet als overlast wordt ervaren en dit verklaart het meeste verschil tussen de jaren." Wat dat verschil is met voorgaande jaren, daar heeft de organisatie nog geen informatie over.

Klacht indienen lastig
Sommige mensen geven aan dat het moeilijk is om een klacht over de geluidsoverlast in te dienen bij Defqon.1, de gemeente of de omgevingsdienst. Een woordvoerder van het festival bestrijdt dat: "Het klachtentelefoonnummer wordt door onszelf en door gemeente gecommuniceerd. Dit nummer komt direct bij ons control center binnen, klachten worden geregistreerd en gecheckt door onze partner." Een zoektocht op de websites van de gemeente Dronten en het festival levert geen telefoonnummer op dat gebeld kan worden. Bij Omroep Flevoland komen berichten binnen dat de drempel om een klacht over geluidsoverlast in te dienen erg hoog is. "Je moet er echt moeite voor doen. Ben bang dat hierdoor in de evaluatie wordt geconcludeerd dat het aantal klachten laag was", zegt een inwoner van Dronten.

Klachten kunnen overigens ook online gedaan worden bij de Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek.

'In de nacht stiller'
Volgens een woordvoerder van Defqon.1 is er, zoals afgesproken in de omgevingsvergunning, minder geluid in de nacht, wel duurt het evenement een dag langer.

Defqon.1 is een hardstyle evenement dat dit jaar voor de achttiende keer gehouden wordt. Toen in 2021 besloten wordt het evenement te verlengen van twee naar drie dagen, kwam er protest van de gemeenten Nunspeet, Elburg en Oldebroek. Volgens die gemeenten is er veel geluidsoverlast door het evenement. De rechter besloot uiteindelijk dat Defqon.1 toch langer mocht duren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel