Kabinet wil aanmeldcentrum bij Bant

BANT • Wo 6 juli 2022 | 11:35 • Woensdag 6 juli 2022 | 11:35

In Bant moet een nieuw aanmeldcentrum voor asielzoekers komen. Dat schrijft staatssecretaris Van der Burg aan de Tweede Kamer. Er wordt al tijden gezocht naar een tweede locatie, omdat het centrum in het Groningse Ter Apel de toestroom van asielzoekers niet meer aan kan.

Er moeten 250 tot 300 opvangplekken komen. Ook komen er kantoren van de Immigratie- en Naturalisatiedienst en politie/marechaussee, aldus het COA. Asielzoekers zullen tijdelijk verblijven in het nieuwe centrum bij Bant voor zij kunnen worden opgevangen in een asielzoekerscentrum. De opvang gebeurt de eerste tijd eerst in tijdelijke woongelegenheden die op termijn permanente bebouwing worden, meldt het COA.

Van der Burg spreekt van een 'belangrijke stap' om asielzoekers te verspreiden. Ter Apel kampt met structureel plaatsgebrek door de enorme toestroom van vluchtelingen uit Oekraïne. De doorstroming naar andere opvangplekken is nauwelijks nog mogelijk. Daardoor moeten vluchtelingen regelmatig de nacht in Ter Apel in de buitenlucht doorbrengen.

"Geen open inloop"
Het is overigens niet de bedoeling dat het nieuwe centrum in Bant dezelfde functie krijgt als Ter Apel. Van der Burg legt uit dat er 'geen open inloop' zal zijn. Asielzoekers die zich willen aanmelden zullen met bussen naar Bant worden gereden of op afspraak daar terechtkunnen.

Het nieuwe aanmeldcentrum komt 'op loopafstand van het bestaande asielzoekerscentrum te Luttelgeest', zegt de staatssecretaris. Het COA heeft daar grond aangekocht en heeft bij de gemeente Noordoostpolder een aanvraag gedaan om een aanmeldcentrum neer te zetten. Van der Burg verwacht na het zomerreces van de gemeenteraad een antwoord op het verzoek. De gemeente is kritisch op de plannen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel