Gemeente Noordoostpolder nog altijd in gesprek over nareizigerscentrum

NOORDOOSTPOLDER • Do 28 september 2023 | 20:40 • Donderdag 28 september 2023 | 20:40

Noordoostpolder is nog altijd in gesprek met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) over het inrichten van een nareizigerscentrum. Dat meldt de gemeente Noordoostpolder. In een dergelijk centrum worden nareizende gezinsleden van toegelaten asielzoekers opgevangen. Waar het centrum moet komen is niet bekend.

Donderdag zei demissionair staatssecretaris Eric van der Burg van asielzaken tijdens de behandeling van de spreidingswet dat een tweede aanmeldcentrum ter ontlasting van Ter Apel in Groningen er voorlopig niet komt. Bant was lange tijd in beeld voor dat tweede centrum, maar omdat er veel weerstand was, besloot Van der Burg eind vorig jaar ervan af te zien. Kort daarop kwam het COA officieel met het verzoek voor een nareizigerscentrum in Noordoostpolder. De gemeenteraad stond daar positief tegenover. Ondanks die positieve insteek is er nog steeds geen locatie bekend.

De staatssecretaris heeft grote moeite om de asielzoekers die naar Nederland komen geplaatst te krijgen. Hij vraagt bij regelmaat gemeenten mee te werken met de opvang. Met de spreidingswet kunnen gemeenten gedwongen worden asielzoekers op te vangen. Politiek gezien ligt de kwestie erg gevoelig. De Tweede Kamer stemt mogelijk op 10 oktober over de spreidingswet.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel