Noordoostpolder gaat op zoek naar tijdelijke locatie opvang 'nareizigers'

NOORDOOSTPOLDER • Di 11 oktober 2022 | 2:06 • Dinsdag 11 oktober 2022 | 2:06

De gemeente Noordoostpolder gaat binnen de gemeentegrenzen zoeken naar een locatie waar een tijdelijke opvang voor 'nareizigers' kan komen. Dat zijn familieleden van vluchtelingen die inmiddels een verblijfsvergunning hebben gekregen. Dat heeft de gemeenteraad van Noordoostpolder maandagavond in ruime meerderheid besloten. Het verzoek voor die zoektocht komt van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers. De eerdere wens van het COA voor een aanmeldcentrum in Bant is maandagavond officieel afgewezen door de gemeenteraad. Vorige maand werd al duidelijk dat het aanmeldcentrum er niet zou komen, omdat er te weinig draagvlak was.

De raad nam ook een voorstel van het CDA aan. Daarin wordt het college van burgemeester en wethouders opgeroepen om het COA te verzoeken het aangekochte perceel in Bant spoedig te verkopen. "Zo weten de omwonenden zeker dat het COA daar op termijn niet alsnog iets wil gaan realiseren", zegt indiener van het voorstel, Marian Uitdewilligen. Ze hoopt dat zo'n gebaar van het COA het geschonden vertrouwen in de overheid kan herstellen.

Hylke Hekkenberg van GroenLinks is blij met het besluit van de raad om te onderzoeken of een tijdelijke opvang voor nareizigers op een andere locatie in de gemeente haalbaar is. "Er is een asielcrisis gaande. En de winter komt er aan."

De gemeente start op korte termijn met een onderzoek naar een mogelijke locatie. "Het is van belang dat het college niet opnieuw de fouten gaat maken van de vorige rommelige procedure", zegt Wiemer Haagsma van Politieke Unie. Haagsma spreekt wel zijn zorgen uit over het tijdelijke karakter van de opvang. "Ik las dat tijdelijk ook vijf jaar kan betekenen. Ik zie meer in een initiatief zoals bij 'de buren', in Dronten. Daar komt een opvang voor de duur van een half jaar."

Alle partijen benadrukken dat het zoeken en vinden van een andere locatie geen klus zal zijn die in een paar weken geklaard is. "We moeten het wel zorgvuldig doen", zegt Hylke Hekkenberg van GroenLinks. "De procedures moeten goed doorlopen worden. Er moet draagvlak zijn." Maar Hekkenberg vindt ook dat het college vaart moet maken. "Ik heb vandaag nog beelden gezien van hoe het nu gaat in Ter Apel. Dat moeten we echt niet willen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel