Aanmeldcentrum Bant is van de baan, COA wil andere locatie in NOP

NOORDOOSTPOLDER • Ma 19 september 2022 | 16:43 • Maandag 19 september 2022 | 16:43

Er komt geen aanmeldcentrum voor asielzoekers in Bant. Dat bevestigt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) aan Omroep Flevoland. Het COA schrijft in een brief van aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Noordoostpolder dat een aanmeldcentrum op die plek niet passend blijkt te zijn. De reden die hiervoor in de brief wordt genoemd is dat uit gesprekken met omwonenden en de lokale politiek blijkt dat er te weinig draagvlak is voor een aanmeldcentrum naast het bestaande azc.

Wel wil het COA in gesprek blijven met de gemeente, om op een andere locatie in de Noordoostpolder alsnog een aanmeldcentrum te vestigen. "Hierbij liggen vraagstukken voor als welke doelgroep hier dan naartoe zou komen, welke infrastructuur nodig is en voor welke duur", schrijft bestuursvoorzitter van het COA Milo Schoenmaker in de brief.

Het COA meldde in juli dat het een boerderij en grond naast het azc in Luttelgeest had gekocht voor het opzetten van een tweede aanmeldcentrum. Wat er nu met die grond gaat gebeuren, is nog onduidelijk.

Ter Apel ontlasten
Het nieuwe centrum, met plek voor 250 tot 300 mensen, moest het bestaande aanmeldcentrum in Ter Apel ontlasten. Door de grote toestroom van asielzoekers sliepen daar de afgelopen maanden geregeld nieuwkomers voor de poort in de buitenlucht. Er waren soms vechtpartijen. Artsen Zonder Grenzen vond de situatie zo schrijnend dat er een team werd gestuurd om zich over de asielzoekers te ontfermen.

De plannen voor het centrum in Bant zorgden de afgelopen tijd voor de nodige opschudding. In het azc in Luttelgeest worden al 1000 asielzoekers opgevangen. Inwoners van omliggende dorpen vinden dat het daarbij moet blijven. Op de rotonde bij het azc in Luttelgeest zijn protestborden geplaatst. En twee petities tegen het aanmeldcentrum werden zo'n 6000 keer ondertekend.

Ministerie: 'Gesprekken over alternatief gaan door'
Hoewel het kabinet de juridische middelen heeft om de komst van het nieuwe aanmeldcentrum bij Bant af te dwingen, heeft staatssecretaris Eric van der Burg steeds gezegd te hopen dat het centrum in goed overleg met de gemeente kan worden gerealiseerd. De staatssecretaris kwam onlangs nog naar Bant om te luisteren naar vragen en reacties van inwoners.

Een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid zegt dat duidelijk werd uit deze gesprekken dat het 'gekozen proces tot veel weerstand heeft geleid'. Tegelijkertijd benadrukt de woordvoerder dat het COA gevraagd heeft om na te denken over een alternatief en dat de gesprekken daarover de komende periode voortgezet worden. "Alle inzet is en blijft erop gericht om in goed overleg tot een vervolg te komen", aldus de woordvoerder.

Politiek twijfelde
De politiek in Noordoostpolder had veel twijfels bij de komst van het aanmeldcentrum. De gemeenteraad voelde zich gechanteerd door commissaris van de Koning Leen Verbeek. Die zou gesuggereerd hebben dat het plan beter door kon gaan, omdat anders de komst van de gewenste Lelylijn wel eens op losse schroeven zou kunnen komen te staan. Verbeek trok later het boetekleed aan voor zijn optreden.

De grootste gemeenteraadfractie Politieke Unie stelde vorige week nog dat het gemeentebestuur de aanvraag van het minister moest afwijzen. Daarna sprak woensdag een kleine meerderheid van Provinciale Staten van Flevoland zich nog uit tegen de komst van aanmeldcentrum.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel