Verbeek trekt boetekleed aan over eigen optreden rond aanmeldcentrum

FLEVOLAND • Wo 7 september 2022 | 21:36 • Woensdag 7 september 2022 | 21:36

Commissaris van de Koning Leen Verbeek trok woensdagavond het boetekleed aan voor zijn optreden rond de plannen voor een aanmeldcentrum in Bant. Volgens Verbeek mag het hem terecht worden verweten dat hij het proces niet goed heeft begeleid, zo zei hij tijdens een interpellatiedebat in het provinciehuis.

Politici in Noordoostpolder voelden zich in juli gechanteerd door Verbeek, die zou hebben gecommuniceerd dat de gemeente moest instemmen met de plannen van het Rijk en het COA. Verbeek moet achteraf concluderen dat de boodschap niet goed is overgekomen.

Ook gaf hij toe dat hij zich tegenover de politiek in Noordoostpolder nooit als Rijksheer, dus als vertegenwoordiger van de Rijksoverheid, had mogen presenteren. Door verschillende rollen aan te nemen, zijn volgens hem misverstanden ontstaan. De CvdK bood meermaals zijn excuses aan en zei dat het hem pijn doet, dat het hem raakt en dat hij daarmee worstelt.

De commissaris benadrukte nogmaals dat hij zijn verontschuldigingen heeft aangeboden aan de fractievoorzitters van de gemeente Noordoostpolder. Er volgt volgens Verbeek nog een derde gesprek met de lokale politici over het aanmeldcentrum.

Statenlid Tiko Smetsers van D66 wilde tijdens het interpellatiedebat van de CvdK weten hoe hij dit in de toekomst beter gaat doen. Verbeek zei dat hij zijn lessen heeft geleerd en dat hij in de toekomst zorgvuldiger met zo'n opdracht zal omgaan.

Motie van wantrouwen
Aan het eind van het debat werd nog een motie van wantrouwen ingediend, maar die werd alleen gesteund door de fracties van de PVV, JA21, 50PLUS en FvD (23-11). Voor de andere partijen ging de motie van wantrouwen te ver, maar de fracties gaven wel allemaal aan grote moeite te hebben met de manier waarop de commissaris van de Koning dit heeft aangepakt. Verbeek zelf wilde na afloop niet voor de camera van Omroep Flevoland reageren 'omdat het al laat was'.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel