COA gaat de grond van het geschrapte aanmeldcentrum verkopen

BANT • Di 21 november 2023 | 22:36 • Dinsdag 21 november 2023 | 22:36

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gaat de grond die bedoeld was voor een aanmeldcentrum in Bant weer van de hand doen. Dat meldt de gemeente Noordoostpolder. De grond is overigens officieel nog niet van het COA, maar er ligt wel een koopovereenkomst met de boer van wie het perceel wordt overgenomen. De partijen gaan waarschijnlijk volgende maand naar de notaris om de verkoop rond te maken.

De kwestie was aangekaart door de fractie van het CDA in de gemeenteraad van Noordoostpolder. Die partij wilde weten wat er met de aangekochte grond gaat gebeuren, nadat het COA besloot het aanmeldcentrum niet meer te bouwen. Het centrum in Bant was nodig om de drukte in het landelijke aanmeldcentrum in Ter Apel te verlichten. Tegen het voornemen was veel verzet ontstaan.

Daarop startte het COA in overleg met de gemeente een zoektocht naar een geschikte plek voor de oprichting van een opvanglocatie voor na-reizigers. Ook dit werd gestaakt omdat de opvanglocatie niet meer nodig was.

Stikstofrechten opgekocht door provincie
Het CDA wilde ook weten of de grond beschikbaar blijft voor agrarische doeleinden. Volgens het college van burgemeester en wethouders is er in ieder geval geen aanvraag gedaan voor een bestemmingsplanwijziging. De bijbehorende stikstofrechten van de voormalige veehouderij zijn volgens de wethouder naar de provincie gegaan. Die had de rechten opgekocht om de stikstofuitstoot terug te brengen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel