Toch geen nareizigerscentrum voor asielzoekers in Noordoostpolder

NOORDOOSTPOLDER • Di 7 november 2023 | 13:34 • Dinsdag 7 november 2023 | 13:34

Er komt toch geen opvanglocatie voor nareizigers in Noordoostpolder. Dat hebben het COA en de gemeente na een jaar van onzekerheid besloten. Nareizigers zijn familieleden van asielzoekers die in Nederland een verblijfsstatus hebben gekregen. De zoektocht naar een geschikte plek voor het centrum is gestaakt, omdat het centrum niet meer nodig is.

Noordoostpolder kwam in beeld als plek voor een tweede landelijke nareizigerscentrum, omdat veel statushouders de laatste jaren hun familieleden wilden laten overkomen. Hierdoor was het in het bestaande nareizigerscentrum in Zevenaar te druk geworden. Een tweede centrum in Noordoostpolder had de locatie in Zevenaar moeten ontlasten.

Noodzaak minder groot
Maar volgens de gemeente Noordoostpolder heeft het COA inmiddels de werkwijze in Zevenaar aangepast en verbeterd, waardoor de noodzaak van een extra centrum minder groot is.

Noordoostpolder was eerder ook al de beoogde locatie voor een tweede aanmeldcentrum voor nieuwe asielzoekers. Die tweede plek in het land moest de overvolle opvang in Ter Apel ontlasten. Uiteindelijk zagen staatssecretaris Eric van der Burg en het COA vorig jaar september van dit plan af, omdat er in te weinig draagvlak voor was.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel