Staatssecretaris wil nareizigers opvangen in Bant

NOORDOOSTPOLDER • Ma 26 september 2022 | 14:40 • Maandag 26 september 2022 | 14:40

Staatssecretaris Eric van der Burg wil zogenoemde nareizigers opvangen op het vrijkomende boerenerf en de bijbehorende grond in Bant waar eerst mogelijk nog een aanmeldcentrum zou komen.

Nareizigers zijn meestal vrouwen en kinderen van wie de man al in Nederland is en die een verblijfsvergunning heeft gekregen. Het voorstel van de staatssecretaris is neergelegd bij de gemeente Noordoostpolder, nu de plannen voor een aanmeldcentrum voor pas aangekomen asielzoekers – die de hele procedure nog moeten doorlopen – op die plek van tafel zijn.

Vaak hebben nareizigers al toestemming gekregen via de ambassade om in Nederland te mogen verblijven. Ze worden dan nog wel voor controle opgevangen bij de IND en daarna doorgeleid naar een regulier azc of een woning. Het betreft zo'n 300 mensen die dan kort in Bant zouden verblijven. Ter Apel wordt daarmee ontlast, omdat nareizigers dan niet meer daar opgevangen hoeven te worden.

Verschillende opties
Dinsdagavond buigt de politiek in Noordoostpolder zich over het voorstel. Er ligt een aantal opties op tafel. De eerste optie is 'nee' zeggen, tegen alle vormen van extra opvang. De tweede optie is akkoord gaan met een tijdelijke uitbreiding van het bestaande azc in Luttelgeest, mits de omgeving daarmee instemt.

De derde mogelijkheid is instemmen met de tijdelijke nieuwe opvang voor nareizigers op de aangekochte plek bij Bant. De vierde mogelijkheid is om die nareizigers op een andere plek in de gemeente opvangen.

Een tweede Ter Apel komt er in elk geval niet in Noordoostpolder.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel