Meeste bezoekers van informatieavond zijn tegen aanmeldcentrum

BANT • Do 8 september 2022 | 0:55 • Donderdag 8 september 2022 | 0:55

De meeste bezoekers van de informatiebijeenkomst die woensdagavond in Bant werd gehouden, zijn tegen een aanmeldcentrum voor asielzoekers. Ruim honderd inwoners gingen in gesprek met de staatssecretaris en het COA over de plannen voor het aanmeldcentrum in het dorp.

Er konden ook vragen worden gesteld aan onder meer de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en de Dienst Terugkeer & Vertrek (DT&V). Hillie de Jong van het naburige Luttelgeest overhandigde onder luid applaus een petitie tegen de komst van het centrum aan burgemeester Roger de Groot. Die petitie is door bijna 4100 mensen ondertekend. 

De komst van het aanmeldcentrum ligt in Bant gevoelig omdat vlak bij de beoogde locatie al een asielzoekerscentrum ligt met zo'n duizend plaatsen. "Ik woon dicht in de buurt, direct in de omgeving", aldus De Jong. "We hebben genoeg overlast gehad in het verleden. Daar zijn nu goede afspraken over gemaakt; dat is nou rustig. En wij zijn bang dat deze 300 die er extra bijkomen, dat dat te veel overlast gaat geven."

"Waarom wordt er geen centraal betoog gehouden?"

— Mariët Rommens, dorpsvoorzitter Luttelgeest

Informele setting werd niet gewaardeerd
Veel bezoekers van de informatieavond waren ontevreden over de opzet van de avond in de Bantsiliek. Inwoners konden in een informele setting in gesprek met onder meer directeur Milo Schoenmaker van Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en staatssecretaris Eric van der Burg. "Ik heb veel mensen gehoord die tegen mij zeiden: waarom wordt er niet meer uitgelegd, waarom wordt er geen centraal betoog gehouden?", aldus dorpsvoorzitter Mariët Rommens van Luttelgeest.   

De avond had meer centraal geleid moeten worden, vindt een bezoeker. "Ik miste een centrale presentator die uitlegde hoe de avond er uit ging zien. Wie is wie en waar is de organisatie verantwoordelijk voor. Dat hadden ze moeten uitleggen. Nu was het erg informeel. Dan kun je zeggen: het was erg gezellig in de Bantsiliek, maar we zijn niet tot een overeenstemming gekomen."

Tijdens de informatiebijeenkomst waren ook gemeenteraadsleden aanwezig, zoals fractievoorzitter Wiemer Haagsma van de Politieke Unie. Die fractie is tegen het plan voor een aanmeldcentrum voor asielzoekers. "Ik ga ervan uit dat de staatssecretaris de boodschap verkondigt die hij vorige week ook al heeft gemeld. Daar word ik niet vrolijk van", zei Haagsma vlak voor de informatieavond.

Zo'n 150 mensen kwam op de bijeenkomst af

4100 mensen hebben een petitie ondertekend

Deze is aangeboden aan de burgemeester

Staatssecretaris Van der Burg na afloop

Welke conclusie trok de staatssecretaris?
Staatssecretaris Van der Burg merkte tijdens de avond dat maar weinig bezoekers voor een aanmeldcentrum waren. "Ik heb vier mensen gehoord, die zeiden van: ik ben voor. Er waren er 150 denk ik, dus dan waren er 146 tegen." 

De staatsecretaris sluit niet uit dat hij juridische middelen inzet om een aanpassing in het bestemmingsplan af te dwingen. Op de vraag wat hij gaat doen als de gemeenteraad niet akkoord gaat met het aanmeldcentrum, zegt Van der Burg: "Dat gaan we dan zien, voorlopig ga ik gewoon het gesprek aan met burgemeester en wethouders."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel