Staatssecretaris sprak met raad en dorpsbelangen over aanmeldcentrum

NOORDOOSTPOLDER • Do 1 september 2022 | 23:39 • Donderdag 1 september 2022 | 23:39

Staatssecretaris Eric van der Burg is woensdagavond in Emmeloord op bezoek geweest om te praten over het geplande aanmeldcentrum in Bant. Hij sprak achter gesloten deuren met gemeenteraadsleden en een aantal dorpsverenigingen. Ook het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) was bij het gesprek aanwezig.

Het Rijk wil in Bant een tweede aanmeldcentrum bouwen om zo de druk op Ter Apel te verlichten. Het is de bedoeling dat asielzoekers zich niet in Bant melden, maar met bussen vanuit Ter Apel worden overgebracht. Het COA heeft voor het aanmeldcentrum een kavel gekocht, vlak naast het bestaande asielzoekerscentrum in Luttelgeest.

'Wij willen dit niet'
Arjan Dunnewind, de dorpsvoorzitter van Bant, omschrijft de bijeenkomst als een rustig gesprek. "De strekking van onze boodschap was: wij willen dit niet. En wij vinden dat we daar hele goede argumenten voor hebben."

Dunnewind noemt de manier waarop Bant geconfronteerd is met de plannen van het Rijk onbegrijpelijk. "We hebben samen door de jaren heen iets opgebouwd", zegt hij verwijzend naar het azc van Luttelgeest. "Dat is ooit begonnen met een aantal van 275 mensen. Dat is door de jaren heen uitgebouwd tot 1400. En met die 1400 ging het fout. Toen is gezegd: we gaan het terugbrengen naar 1000." Deze getallen zijn vervolgens in een overeenkomst met de omgeving vastgelegd.

Geplande locatie aanmeldcentrum

'Rijk geeft het foute voorbeeld'
"Als je het hebt over begrippen waar de politiek de mond vol van heeft, zoals burgerparticipatie en bestuurscultuur, dan vind ik dat we dat gewoon goed doen in de Noordoostpolder. Dan begrijp ik niet dat je het op deze manier op een boemerang weer om je oren komt." Dunnewind zegt dat de Rijksoverheid het foute voorbeeld geeft door Bant en Luttelgeest iets op te leggen, zonder dat naar de mening van de omwonenden is geluisterd.

"Kan me niet voorstellen welke argumenten ze gaan vinden om het wél te doen"

— Arjan Dunnewind, dorpsvoorzitter Bant

De hoop van de omwonenden is nu gevestigd op de lokale politiek, zo geeft Dunnewind aan. "Daar ligt feitelijk nu de bal. Die moeten een ander voorbeeld laten zien. En wel op waarde weten te schatten wat we samen hebben bereikt." De gemeenteraad zou wat Dorpsbelang Bant betreft tegen de plannen van het Rijk moeten stemmen. "Ik kan me eigenlijk niet voorstellen welke argumenten ze gaan vinden om het wél te doen."

Staatssecretaris kan plan doorzetten
Zelfs al zegt de gemeenteraad 'nee' tegen het aanmeldcentrum, dan kan de staatssecretaris het plan alsnog door te doorzetten. De aanleg kan afgedwongen worden, vergelijkbaar met de situatie rond het 'asielhotel' in Albergen.

"Wij hoorden de staatssecretaris tussen de regels door zeggen dat hij zich niet kan voorstellen dat dwang hier noodzakelijk gaat zijn. Dat hebben we toch gemeend te horen, al zei hij niet expliciet", zo omschrijft Dunnewind het gevoel dat na afloop overbleef.

Volgens de dorpsvoorzitter is dwang bij de situatie in Bant volkomen ongepast. "Wij begrijpen natuurlijk heel goed dat dwang noodzakelijk kan zijn, daar waar een lokale overheid zijn verantwoording niet neemt. Als men de andere kant op kijkt en de problematiek liever aan een ander overlaat, dan vind ik het juist heel goed dat de Rijksoverheid op een gegeven moment zegt: we nemen het over. Want we hebben bij jullie aangeklopt, maar jullie gaven geen thuis."

"We zijn wat dat betreft gewoon hartstikke goed bezig"

— Arjan Dunnewind, dorpsvoorzitter Bant

'NOP levert al bovengemiddelde bijdrage'
Dat geldt voor de gemeente Noordoostpolder absoluut niet zegt Dunnewind. "We leveren een bovengemiddelde bijdrage. 2,2 procent van de inwoners van Noordoostpolder is asielzoeker. We voldoen aan alle normen qua huisvesting van statushouders. Dus we zijn wat dat betreft gewoon hartstikke goed bezig."

De balans in de omgeving van het azc in Luttelgeest is op dit moment goed, en die mag niet op het spel gezet worden is de boodschap. "Daar waar gewoon volop geleverd wordt, en dat is zo in de Noordoostpolder, daar kan gewoon geen sprake zijn van dwang. Zo kan het gewoon niet werken."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel