Stikstofproblematiek speelde bepalende rol bij keuze Bant als locatie aanmeldcentrum

BANT • Do 8 september 2022 | 12:06 • Donderdag 8 september 2022 | 12:06

De keuze voor Bant als locatie voor een nieuw aanmeldcentrum voor asielzoekers vindt zijn oorsprong bij de stikstofproblematiek. Dat blijkt uit een feitenrelaas van de provincie.

Op een avond waarop werd gesproken over de verkoop van stikstofrechten kwamen de provincie en eigenaar van de kavel waarop het aanmeldcentrum nu staat gepland met elkaar in contact. In het provinciehuis zag men vervolgens de mogelijkheid om het COA bij de deal te betrekken. Een reconstructie.

Stikstofuitstoot
Het is 30 maart 2022 als in Luttelgeest een bijeenkomst plaatsvindt tussen de provincie en agrariërs uit de omgeving. Op de agenda staat de stikstofwetgeving. Hoewel Flevoland geen stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden kent, moet ook in onze regio de stikstofuitstoot verminderd worden. Dit met het oog op Natura 2000-gebieden die vlak over de provinciegrens liggen.

Ruim een jaar eerder, in februari 2021, hebben Provinciale Staten daarvoor een plan van aanpak vastgesteld. Uit een analyse van de provincie blijkt dat de noordoostkant van de gemeente Noordoostpolder het gebied is waar stikstofmaatregelen het meest effectief zijn. "In die regio zijn we een gebiedsproces begonnen om samen met de (agrarische) ondernemers de mogelijkheden en kansen te verkennen", zo schrijft de provincie daarover.

Geplande locatie aanmeldcentrum

Agrariër meldt zich bij de provincie
"Tijdens de bijeenkomst op 30 maart 2022 kwam de provincie Flevoland in contact met de (voormalige) eigenaar van de locatie in Bant, die in gesprek wilde over vrijwillige verkoop van zijn stikstofrechten." De veehouderij waar het om gaat ligt op een kleine zes kilometer van het Natura 2000-gebied De Wieden. Het behoorde tot de grotere agrarische bedrijven in de Noordoostpolder.

Door het bedrijf op te kopen kunnen de stikstofrechten in een zogeheten 'stikstofbank' worden geplaatst. Op die manier wordt ruimte geboden aan projecten die door de strenge stikstofregelgeving geen doorgang kunnen vinden. Na afloop van de bijeenkomst in Luttelgeest wordt gedeputeerde Harold Hofstra geïnformeerd over de mogelijkheid om stikstofruimte aan te kopen.

'Twee vliegen in één klap'
In vervolggesprekken geeft de agrariër aan open te staan voor verkoop van zijn gehele bedrijf, inclusief de grond en gebouwen. De provincie zegt dat aankoop van de stikstofrechten het voornaamste belang was, maar toen duidelijk werd dat de boer zijn hele bedrijf van de hand wilde doen is commissaris van de Koning Leen Verbeek geïnformeerd.

"Mogelijkheid voor aankoop van het gehele bedrijf is naar het Rijk/COA gesignaleerd"

— Provincie Flevoland

Het is Verbeek die een kans ziet. Hij heeft van het Rijk het verzoek gekregen om mee te denken bij het oplossen van de problemen die spelen rond de huisvesting van asielzoekers. Verbeek brengt het Rijk dan ook op de hoogte van het feit dat er vlak naast het huidige azc in Luttelgeest een kavel beschikbaar is.

"Gezien herhaalde verzoeken vanuit het Rijk heeft de CvdK in zijn rol als Rijksheer de mogelijkheid voor aankoop van het gehele bedrijf naar het Rijk/COA gesignaleerd, waarbij de provincie de stikstofruimte koopt. Het ministerie reageert positief en er ontstaat contact tussen staatssecretaris Eric van der Burg, Leen Verbeek, en de burgemeester van de Noordoostpolder.

Besloten bijeenkomst
Op 25 april worden de fractievoorzitters van de gemeenteraad in een besloten bijeenkomst geïnformeerd door Verbeek. Aan die bijeenkomst houden verschillende politici een nare smaak over, ze geven later aan zich gechanteerd te voelen.

De agrariër wordt in mei verteld dat er vanuit het Rijk en COA interesse bestaat om zijn gehele bedrijf op te kopen. Zijn stikstofrechten moet hij dan apart verkopen aan de provincie Flevoland.

Tijdens de onderhandelingsprocedure blijft de provincie het proces leiden. Dit zodat de agrariër één aanspreekpunt heeft. "De (voormalige) eigenaar heeft zijn voorwaarden voor verkoop gericht aan de provincie. De provincie heeft de voorwaarden die niet behoren bij de stikstofruimte 1-op-1 doorgeleid aan het Rijk/COA."

"De provincie Flevoland heeft op dezelfde datum de stikstofrechten gekocht"

— Provincie Flevoland

Deal is rond, omgeving weet nog van niks
Op 1 juli is de deal vervolgens rond en wordt het koopcontract getekend. "Hiermee heeft COA de kavel gekocht waarop de agrarische bestemming nog geldt. De provincie Flevoland heeft op dezelfde datum de stikstofrechten van de voormalige eigenaar gekocht en gekoppeld aan de stikstofbank."

Een paar dagen later, op 6 juli, maakt de staatssecretaris de plannen bekend aan de buitenwereld. Het gesprek met omwonenden van de locatie moet dan nog beginnen.

Het boerenbedrijf aan de Oosterringweg is op dit moment nog gewoon in bedrijf. De boer heeft enkele maanden de tijd gekregen om een nieuwe woning te vinden, ook moet zijn vee nog worden verplaatst. Volgens het COA zal de oplevering van de kavel, met woning en opstallen, in termijnen plaatsvinden. Het eerste gedeelte wordt in november overgedragen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel