Raadsleden voelen zich gechanteerd door commissaris van de Koning over aanmeldcentrum

NOORDOOSTPOLDER • Di 12 juli 2022 | 12:42 • Dinsdag 12 juli 2022 | 12:42

Gemeenteraadsleden van Noordoostpolder voelen zich door commissaris van de Koning Leen Verbeek gechanteerd rond de komst van een aanmeldcentrum voor asielzoekers bij Bant. Dat melden meerdere bronnen aan Omroep Flevoland.

Volgens hen heeft Verbeek in zijn rol als Rijksheer de raadsleden voorgehouden dat de lobby voor de Lelylijn in gevaar komt als ze niet meewerken aan de plannen van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers.

Dat gebeurde op 25 april, toen Verbeek de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders in beslotenheid bijeen had geroepen om te praten over de plannen. Het woord aanmeldcentrum zou toen nog niet zijn genoemd, maar het was duidelijk dat het om plannen ging om te hulp te schieten bij de situatie bij het aanmeldcentrum in Ter Apel.

Directief toespreken
De manier waarop Leen Verbeek de gemeenteraad van Noordoostpolder toen toesprak als Rijksheer, wordt door meerdere bronnen als directief ervaren. De dienstauto van de commissaris werd prominent voor de deur geparkeerd en de commissaris zou direct hebben gezegd dat het gesprek vertrouwelijk was.

De bronnen blijken in gesprek met Omroep Flevoland dinsdag nog steeds verbijsterd over de werkwijze van Verbeek. Vooral de koppeling met de Lelylijn is slecht gevallen. "Dit voelt helemaal niet goed", zegt één van hen. De spoorlijn die vanuit Noord-Nederland via Lelystad en Noordoostpolder naar de Randstad moet gaan lopen, is een langgekoesterde wens van de gemeente. Deze twee zaken koppelen, kan volgens een ander niet. "Verbeek is de verantwoordelijkheid als commissaris van de Koning volledig vergeten."

Geheimhouding
De aanwezigen werd bij de bijeenkomst duidelijk gemaakt dat het om vertrouwelijke informatie ging, maar ze hadden toen nog niet door hoe concreet de plannen waren. "De commissaris wilde vertrouwelijk iets zeggen, iets in de week leggen." Dat de plannen al concreter waren, was voor de raadsleden toen nog onbekend. "Heb geen seconde gedacht dat ik op m'n hoede moest zijn." De raadsleden zouden daarom verbijsterd zijn geweest toen het COA vorige week met de plannen voor een aanmeldcentrum naar buiten kwam.

'Op het matje'
Provinciale Staten willen van de commissaris van de Koning weten welke rol hij heeft gespeeld als Rijksheer. Woensdag staat een debat op het programma, maar Verbeek is daarbij niet aanwezig omdat hij in het buitenland zit. Vanuit Noordoostpolder wordt vol interesse gekeken naar wat in het provinciehuis gaat gebeuren. "Het is niet meer dan terecht dat hij op het matje wordt geroepen."

Wat is een Rijksheer
Als commissaris van de Koning vertegenwoordigt Leen Verbeek de Provincie Flevoland. Als Rijksheer vertegenwoordigt Verbeek de Rijksoverheid, vandaar de naam Rijksheer. In opdracht van een minister kan de commissaris van de Koning dan opdrachten uitvoeren.

Commissaris van de Koning Leen Verbeek is om een reactie gevraagd, maar hij heeft nog niet gereageerd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel