COA sloot koopovereenkomst kavel aanmeldcentrum Bant op 1 juli, maar is nog geen eigenaar

BANT • Wo 7 september 2022 | 12:28 • Woensdag 7 september 2022 | 12:28

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft op 1 juli een koopovereenkomst gesloten voor de kavel bij Bant waar een aanmeldcentrum voor asielzoekers moet komen. Dat meldt een woordvoerder van het COA aan het ANP.

Uit actuele gegevens van het Kadaster blijkt dat het COA de grond nog altijd niet in handen heeft. Maar volgens het COA is er een verklaring waarom de grond en gebouwen nog steeds op naam staan van het boerenbedrijf dat er gevestigd is. Het COA wilde vragen van Omroep Flevoland over het eigendom van de grond de afgelopen weken structureel niet beantwoorden.

Volgens het COA zal de oplevering van de kavel, met woning en opstallen, in termijnen plaatsvinden. Het eerste gedeelte wordt in november overgedragen. Pas na de eerste levering van onroerend goed zal de koop in het Kadaster terug te zien zijn. De boer heeft enkele maanden de tijd gekregen om een nieuwe woning te vinden, ook moet zijn vee nog worden verplaatst.

Geen antwoorden
Omroep Flevoland heeft het COA de afgelopen weken verschillende keren benaderd met vragen over de grondaankoop in Bant. Ondanks toezeggingen van verschillende woordvoerders werden die niet beantwoord. De omroep is vooral benieuwd wat het COA precies heeft aangekocht en wat het COA heeft betaald voor de grond aan de Oosterringweg.

Tweede aanmeldcentrum
Op de locatie langs de Oosterringweg moet een tweede aanmeldcentrum komen, om het bestaande aanmeldcentrum in Ter Apel te ontlasten. Het centrum in Ter Apel kan de toegenomen stroom asielzoekers niet meer verwerken en zit overvol. De afgelopen tijd sliepen veel nieuwkomers daarom buiten de poort. Er waren vechtpartijen en Artsen zonder Grenzen stuurde zelfs een team naar het Groningse dorp om zich over de asielzoekers te ontfermen.

Inwoners bijgepraat over plannen
Woensdagavond worden inwoners van Bant bijgepraat over de plannen voor het aanmeldcentrum. Dat gebeurt tijdens een bijeenkomst in de Bantsiliek die door het COA is georganiseerd. Mogelijk wordt daar duidelijk op welke termijn waarop het aanmeldcentrum in Bant er moet komen en wat de plannen precies zijn met de boerderij.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel