Grond voor aanmeldcentrum Bant is nog niet van COA

NOORDOOSTPOLDER • Wo 7 september 2022 | 6:52 • Woensdag 7 september 2022 | 6:52

De locatie in Bant waar een aanmeldcentrum voor asielzoekers moet verrijzen, is nog niet in handen van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Dat blijkt uit gegevens van het Kadaster.

Het COA laat woensdagmiddag aan het ANP weten dat de koopovereenkomst voor de kavel op 1 juli is gesloten. Totdat de akte van levering is ondertekend, staat de grond in het Kadaster nog op naam van de boer.

Het COA meldde op 16 juli dat het een boerderij had gekocht aan de Oosterringweg in Bant, vlak naast het bestaande azc in Luttelgeest. Maar bijna drie maanden later staan de boerderij, schuren en bijbehorende grond nog altijd op naam van de boer die door het COA zou zijn uitgekocht.

Op de locatie langs de Oosterringweg moet een tweede aanmeldcentrum komen, om het bestaande aanmeldcentrum in Ter Apel te ontlasten. Het centrum in Ter Apel kan de toegenomen stroom asielzoekers niet meer verwerken en zit overvol. De afgelopen tijd sliepen veel nieuwkomers daarom buiten de poort. Er waren vechtpartijen en Artsen zonder Grenzen stuurde zelfs een team naar het Groningse dorp om zich over de asielzoekers te ontfermen.

Geen antwoorden
Omroep Flevoland heeft het COA de afgelopen weken verschillende keren benaderd met vragen over de grondaankoop in Bant. Ondanks toezeggingen van verschillende woordvoerders worden die niet beantwoord. De omroep is vooral benieuwd wat het COA precies heeft aangekocht en wat het COA heeft betaald voor de grond aan de Oosterringweg.

Woensdagavond worden inwoners van Bant bijgepraat over de plannen voor het aanmeldcentrum. Dat gebeurt tijdens een bijeenkomst in de Bantsiliek die door het COA is georganiseerd. Mogelijk wordt daar duidelijk op welke termijn waarop het aanmeldcentrum in Bant er moet komen en wat de plannen precies zijn met de boerderij.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel