Aanmeldcentrum is af te dwingen, maar staatssecretaris hoopt op overleg

BANT • Do 7 juli 2022 | 10:10 • Donderdag 7 juli 2022 | 10:10

Het kabinet heeft de juridische middelen om de komst van het nieuwe aanmeldcentrum bij Bant af te dwingen. Dat zegt het ministerie van Justitie en Veiligheid tegen het ANP naar aanleiding van een artikel van het NRC. Maar het is "nu niet aan de orde", benadrukt een woordvoerster. Afdwingen zou bovendien veel meer tijd kosten dan komst in goed overleg met de gemeente.

Staatssecretaris Eric van der Burg hoopt ook dat het in goed overleg kan, dan is er volgens hem meer draagvlak. "De succesvolle realisatie van de beoogde locatie valt of staat met de bereidheid van de gemeente". Dan is er volgens Van der Burg ook te praten over voorwaarden. "Als de gemeenteraad zegt: dwing ons maar, ja dat is niet wat je wil. Soms heb je het nodig omdat er wel voorzieningen moeten zijn in het land, maar daar moeten we ver bij weg blijven. Laten we gewoon het goede gesprek aangaan", aldus de staatssecretaris.

Dwang is nog "echt prematuur", zegt het ministerie. Alle stappen die het kabinet neemt zijn "gericht op goed overleg met de gemeente". Dat is "veruit het beste" voor iedereen, meent het departement.

Het kabinet kondigde woensdag aan zo snel mogelijk een nieuw aanmeldcentrum bij Bant te willen openen, vlakbij het azc in Luttelgeest. Dat is nodig om Ter Apel te ontlasten. De locatie kwam in maart 2022 in beeld. De plek is volgens de staatssecretaris aangedragen door de provincie Flevoland. Van der Burg zegt dat er de afgelopen maanden veel met burgemeester Roger de Groot is gesproken.

De gemeenteraad van Noordoostpolder zal zich nu moeten buigen over de komst van zo'n centrum. De politiek voelt zich daar voor het blok gezet. "Als de gemeenteraad wil dat ik kom om uit te leggen doe ik dat", biedt Van der Burg aan. De staatssecretaris weet dat de gemeenteraad van Noordoostpolder met zomerreces is en op z'n vroegst pas in september een besluit kan nemen.

Locatie gepland aanmeldcentrum:

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel