Politieke Unie vraagt om afwijzing aanmeldcentrum

FLEVOLAND • Di 13 september 2022 | 12:59 • Dinsdag 13 september 2022 | 12:59

De Politieke Unie in Noordoostpolder wil dat de gemeenteraad het college opdraagt om de aanvraag voor de komst van een aanmeldcentrum naar Bant af te wijzen. Dat staat in een motie die de partij volgende week wil indienen tijdens de raadsvergadering. Daarmee loopt de partij vooruit op het werkbezoek dat de raadsleden dinsdagmiddag brengen aan het aanmeldcentrum in Ter Apel.

Volgens de Politieke Unie moet het verzoek voor het aanmeldcentrum onder meer worden afgewezen vanwege de oude afspraken rond het asielzoekerscentrum, dat op steenworp afstand in Luttelgeest is gevestigd. Ook heeft de coalitiepartij, net als andere partijen, problemen met de manier waarop het ministerie en het COA zijn omgegaan met de aanvraag voor het aanmeldcentrum.

Volgens fractievoorzitter Wiemer Haagsma zijn er verschillende redenen om de raad nu te laten stemmen over de benodigde wijziging van het bestemmingsplan voor het het aanmeldcentrum. "De raad heeft in allerlei besloten bijeenkomsten kunnen reageren op aanvragen en uitspraken van andere partijen. Het is van belang dat de raad nu zelf in het openbaar een uitspraak doet", stelt hij. "Het college heeft dan een extra instrument om het gesprek met de staatssecretaris en het COA aan te gaan."

Staatssecretaris Van der Burg heeft eerder gezegd dat hij de gevraagde wijziging van het bestemmingsplan voor het aanmeldcentrum kan doordrukken als de gemeente weigert. Haagsma verwacht niet dat het daarvan zal komen. "De Tweede Kamer heeft gezegd: 'Wij kiezen niet voor dwang'", stelt hij. Ook noemt Haagsma de hele gang van zaken slecht voor het vertrouwen in de politiek, terwijl de regering en de Kamer dat juist willen vergroten. "Dit proces, geïnitieerd door de staatssecretaris, de commissaris van de Koning en het COA, vind ik een schoolvoorbeeld aan knagen aan het vertrouwen in de politiek."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel