Rijkswaterstaat verhoogt opnieuw waterpeil in IJsselmeer

FLEVOLAND • Do 7 juli 2022 | 10:36 • Donderdag 7 juli 2022 | 10:36

Rijkswaterstaat verhoogt het waterpeil in het IJsselmeer. Dat is nodig omdat de waterstand in de grote rivieren de komende twee weken naar verwachting flink gaat dalen. Dat meldt het ANP. Waterschappen hebben dan meer water uit het IJsselmeer nodig om de waterstand in hun werkgebieden op peil te houden, terwijl er minder water wordt afgevoerd op het meer.

De Rijn voert op dit moment bij de grensplaats Lobith ruim 1300 kubieke meter water per seconde af. Dat is volgens Rijkswaterstaat normaal voor deze tijd van het jaar. Maar de verwachting is dat de afvoer volgend weekend is gedaald naar 1100 kubieke meter per seconde, wat zeer laag is. Dat komt omdat maar heel weinig regen wordt verwacht.

Volgens het KNMI gaat het neerslagtekort in Nederland weer oplopen. Met de grondwaterstand gaat het nog redelijk goed want het heeft in juni behoorlijk geregend. De temperaturen gaan de komende weken flink oplopen.

In het droge voorjaar verhoogde Rijkswaterstaat het waterpeil in het IJsselmeer ook al. Daarna heeft de dienst het water weer laten zakken omdat het minder droog was. Een lager waterpeil is beter voor vogels die in en bij de oevers van het meer broeden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel