Petitie tegen aanmeldcentrum: 1.800 handtekeningen, wijzen op afspraak

NOORDOOSTPOLDER • Di 12 juli 2022 | 12:57 • Dinsdag 12 juli 2022 | 12:57

Een petitie tegen het plan voor een aanmeldcentrum in Bant heeft in drie dagen tijd 1.800 handtekeningen opgeleverd. Het protest is een initiatief van Hillie de Jong uit Luttelgeest. Zij vraagt de gemeente om zich te houden aan een eerder gemaakte afspraak om niet meer vluchtelingen in de omgeving op te vangen.

De Jong woont bij het azc in Luttelgeest. Zij zegt zich zorgen te maken over de leefbaarheid en veiligheid van haar omgeving, mochten er meer vluchtelingen komen. Voor de komst van het azc zat op dezelfde plek een opvangcentrum. Dat doet haar denken aan een aanmeldcentrum. Deze vluchtelingen zijn niet gescreend, zegt ze. "We hebben in het verleden aardig wat moeilijkheden met mensen gehad", zegt ze. De Jong doelt daarmee op een eerdere inbraakgolf. "Dat zijn we niet vergeten, waar we toen tegenaan gelopen zijn."

Met de petitie wil De Jong een signaal vanuit de bevolking van Noordoostpolder laten uitgaan. "We moeten als bevolking meer van onze kant laten horen, van 'zo gaan we niet met elkaar om'. De leefbaarheid wordt er zo niet beter op." Volgens de vrouw uit Luttelgeest zouden in de omgeving ook twee strobalen liggen waarop "Eén is genoeg" staat, doelend op het azc. De Jong hoopt dat er nog meer informatie volgt over het plan voor het aanmeldcentrum. "We hebben nog steeds geen uitnodiging van de gemeente gehad."

Het doel is om 5.000 handtekeningen op te halen. Het eindresultaat wil De Jong in september overhandigen aan het college van b en w en de gemeenteraad van Noordoostpolder. Die moeten beslissen over de komst van het aanmeldcentrum naar Bant.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel