Geen 34, maar ruim 40 miljoen euro verlies door minder Floriadebezoekers

ALMERE • Vr 15 juli 2022 | 7:32 • Vrijdag 15 juli 2022 | 7:32

De financiële tegenvaller door minder Floriadebezoekers valt nog hoger uit dan eerder werd ingeschat. Het bijstellen van het totale aantal bezoekers naar 680.000 veroorzaakt een strop voor de gemeente van in totaal 40,4 miljoen euro. Dat staat in de aangepaste Jaarrekening 2021 die de gemeenteraad donderdagavond tijdens de raadsvergadering heeft goedgekeurd.

Eind juni werd bekend dat tegenvallende bezoekersaantallen zullen leiden tot een extra verlies van 34 miljoen euro. Toen gingen de Floriade BV en de gemeente Almere er nog vanuit dat het evenement 1,2 miljoen bezoekers zou trekken. Dat aantal bleek later niet realistisch te zijn. Daarom is het aantal bezoekers vorige week verder naar beneden bijgesteld naar maximaal 680.000. En die verdere daling blijkt dus weer extra miljoenen te kosten.

Parkeren
In de berekeningen is ook rekening gehouden met minder inkomsten uit parkeren en vervoer. Parkeerexploitatie en het openbaar vervoer tijdens het evenement worden door de gemeente geregeld en niet door de Floriade BV. Dus minder bezoekers betekent minder inkomsten voor de BV maar ook minder inkomsten voor de gemeente zelf.

Lening
In de Jaarrekening 2021 valt verder het volgende te lezen: "Het college heeft daarom op 12 juli 2022 besloten een extra lening van 13,9 miljoen euro aan de Floriade BV toe te kennen, onder de voorwaarde dat de gemeenteraad met de Programmarekening 2021 instemt. Met deze extra lening komt de totale lening aan de Floriade op 75,5 miljoen euro. De extra lening wordt niet in een keer overgemaakt, maar wordt in delen beschikbaar gesteld zodra en voor zover het nodig is. Dit is afhankelijk van de ontwikkeling van de bezoekersaantallen en de liquiditeitspositie van de Floriade BV."

Van de totale lening verwacht de gemeente Almere drie miljoen euro terug te krijgen wanneer het evenement is afgelopen. Dat lieten oud-Floriadewethouder Jan Hoek en de huidige wethouder Julius Lindenbergh onlangs aan Omroep Flevoland weten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel