'Bezoekersaantallen Floriade gaan nog verder tegenvallen'

ALMERE • Do 30 juni 2022 | 22:23 • Donderdag 30 juni 2022 | 22:23

Exact een week nadat de gemeente Almere en Floriade bekendmaakten met enorm tegenvallende bezoekersaantallen te kampen, wordt de verwachting verder naar beneden bijgesteld.

Het scenario waarbij de Floriade geen 2 miljoen maar slechts 1,2 miljoen bezoekers trekt, verdwijnt steeds verder uit beeld. Deze boodschap kregen raadsleden donderdagmiddag te horen tijdens een bijeenkomst op het stadhuis.

Miljoenenverlies
De kans is dan ook groot dat het verlies voor de gemeente Almere nog verder oploopt. Vorige week werd duidelijk dat de stad 33,8 miljoen extra moet toeleggen op het evenement.

Hoewel de Floriade nog steeds hoopt op 1,2 miljoen bezoekers, gaf de gemeente vorige week al aan dat qua financiën gewerkt wordt met een getal dat richting de 800.000 gaat. Zelfs voor een scenario met 820.000 bezoekers zal de Floriade fors meer mensen moeten trekken dan de afgelopen weken het geval was.

Bezoekersaantallen Floriade:

* De gestreepte lijn geeft de bezoekersaantallen van de afgelopen weken weer. De gekleurde lijnen zijn de verschillende scenario's voor de komende maanden.

'100 procent kans'
In de financiële onderbouwing die vorige week door de gemeente werd gepresenteerd, is rekening gehouden met een kans van 60 procent dat de Floriade uitkomt op 820.000 in plaats van 1,2 miljoen bezoekers. Inmiddels is dat percentage op 100 procent gezet, zo gaf wethouder Julius Lindenbergh aan.

Mochten de bezoekersaantallen de komende maanden niet fors stijgen, dan lijkt een getal van 620.000 tot 680.000 mensen realistischer, zo blijkt uit een doorrekening van de gemeente.

Lening om evenement draaiende te houden
Om ook de komende maanden open te blijven heeft de Floriade een extra lening nodig van de gemeente Almere. Bij het scenario van 820.000 bezoekers gaat het om 7 miljoen euro. De totale lening van de gemeente aan de Floriade komt dan uit op 71,5 miljoen. Als de bezoekersaantallen daadwerkelijk niet boven de 680.000 uitkomen, moet daar nog eens een bedrag van zo'n 5 á 6 miljoen bij.

Uitgebreid gesprek met Julius Lindenbergh:

Voortijdige sluiting of faillissement
Tijdens de sessie op het stadhuis werd donderdagmiddag ook stilgestaan bij de mogelijkheid om de Floriade voortijdig te sluiten of zelfs failliet te laten gaan. Volgens het college van B en W gaat dat de stad meer geld kosten dan open blijven. Al is het precieze prijskaartje van deze alternatieve opties niet duidelijk.

Bij sluiting bespaart de Floriade zo'n 3 tot 4 miljoen aan kosten, maar daar staat tegenover dat er voor 2 miljoen aan al verkochte tickets terugbetaald moeten worden. En doordat er helemaal geen nieuwe toegangskaartjes meer verkocht worden, loopt de Floriade nog eens 6,3 miljoen mis. Bij dit scenario wordt ook uitgegaan van schadeclaims en jarenlange juridische kosten.

Mocht de gemeente besluiten de Floriade BV failliet te laten gaan, dan kan er in eerste instantie meer bespaard worden. Medewerkers worden in dat geval niet doorbetaald en al verkochte kaartjes niet terugbetaald. De gemeente vreest bij dit scenario voor een verlies aan regie, omdat een curator dan verantwoordelijk wordt voor de afwikkeling van het faillissement.

Terrein moet op 21 december leeg zijn
Tenslotte denkt de gemeente bij een faillissement dat het lastig wordt om op 21 december het terrein op te leveren aan Amvest en Dura Vermeer. Deze bedrijven gaan aan de slag met het bouwen van woningen op het terrein.

Politieke discussie
De politieke bespreking van het miljoenentekort leverde donderdagavond een hoop verwijten over en weer op. De PVV haalde uit naar partijen die in maart nog hebben aangegeven geen extra geld voor de Floriade uit te willen trekken, maar daar nu alsnog mee in zullen stemmen.

'We kunnen weinig anders' reageerde de PvdA daar op, 'Want stoppen kost nog meer geld', zo is de boodschap.

Ruud de Jonge (PvdA) en Toon van Dijk (PVV):

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel