Schoolbestuurder Porteum stapt op na opzeggen vertrouwen

LELYSTAD • Wo 20 juli 2022 | 14:49 • Woensdag 20 juli 2022 | 14:49

Schoolbestuurder van Porteum Barry Lommen legt zijn functie neer. Dat zegt de Stichting Voortgezet Onderwijs Lelystad (SVOL). Een week geleden zegde de Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad (GMR) van de school het vertrouwen in Lommen op.

"Als eindverantwoordelijke voor de onderwijscampus Porteum, die in 2021 in gebruik werd genomen, is het de heer Lommen als bestuurder helaas niet gelukt het hoofd te bieden aan de opeenstapeling van de problemen, die zich sinds de opening van de campus hebben voorgedaan", laat SVOL weten. "De Raad van Toezicht (RvT) heeft de afgelopen week nodig gehad om zich te bezinnen op een gedegen en zorgvuldige reactie op deze nieuw ontstane situatie. De RvT heeft hiertoe wederom de afgelopen dagen met veel interne partijen en externe stakeholders gesproken."

Lommen was sinds 2014 de bestuurder van SVOL, waar ISG Arcus, de Rietlanden en Scholengemeenschap Lelystad onder vallen. De scholen gingen in 2021 samen in Porteum, waarvoor een grote campus werd gebouwd. De Raad van Toezicht zegt het vertrek van de bestuurder te betreuren. "De heer Lommen was de grote inspirator van en stuwende kracht achter Porteum."

Verbeterplannen
In een brief aan de ouders, medewerkers en leerlingen schrijft Porteum dat -vanwege het vertrek van Lommen- interim bestuurder Bas Nix wordt aangesteld. Daarnaast neemt de school maatregelen om het onderwijs te laten voldoen aan de eisen van de onderwijsinspectie. Zo wordt er een adviesgroep Leren Verbeteren ingesteld met een ondersteuningsprogramma en worden er verbeterplannen gemaakt om het onderwijs binnen een jaar te laten voldoen aan de eisen voor de afdelingen van College en Lyceum. De voortgang daarvan wordt tussentijds getoetst. Ook wil Porteum een scherpere focus en betrokkenheid van de Raad van Toezicht, die de voortgang van de verbeterplannen gaat monitoren.

"Volgend schoolseizoen zal veel van de hele school worden gevraagd, maar met de bovengeschetste maatregelen heeft de RvT er alle vertrouwen in dat het onderwijs in kwalitatief opzicht, binnen de door de inspectie gestelde periode van een jaar, gaat voldoen aan de gestelde eisen", aldus Porteum.

Barry Lommen geeft zelf aan geen toelichting te willen geven op zijn besluit. Hij laat het woord over aan de Raad van Toezicht. Die Raad van Toezicht was woensdag niet bereikbaar voor commentaar.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel