Ook lichaam meisje (5) gevonden na kanodrama, bergingsactie afgerond

BIDDINGHUIZEN • Vr 22 juli 2022 | 12:56 • Vrijdag 22 juli 2022 | 12:56

Hulpdiensten hebben vrijdagochtend het lichaam gevonden van het 5-jarige Duitse meisje dat sinds donderdagmiddag vermist werd op het Veluwemeer bij Biddinghuizen. Dat maakte de politie rond 13.00 uur bekend. Daarmee is het kanodrama dat een Duits gezin trof compleet. Alleen de 7-jarige dochter van het gezin heeft het ongeluk overleefd.

Donderdagmiddag rond 15:00 uur raakte het gezin in de problemen tijdens het kanovaren. De kano sloeg om nog onduidelijke redenen om. De 7-jarige dochter werd om 15:20 uur op een boei aangetroffen en werd naar het ziekenhuis gebracht. Lichamelijk gaat het met haar naar omstandigheden goed, zegt politiewoordvoerder Joost Lanshage, maar geestelijk 'is de klap enorm'.

De 32-jarige moeder van het gezin werd rond 15:40 uur in het water gevonden, maar zij overleed volgens de politie later in het ziekenhuis. Het lichaam van de 42-jarige vader werd donderdagavond rond 22:00 uur gevonden. De politie is in contact met familie van het gezin, dat afkomstig is uit de regio Wuppertal.

Op dit moment doet de politie onderzoek naar de toedracht van het ongeluk. "Er zijn meerdere scenario's denkbaar. Eén van die scenario's is dat het een ongeluk is geweest, maar dat weten we dus niet zeker. En dat is waar de politiediensten onderzoek naar doen."

Zoekactie op vrijdag
De verschillende hulpdiensten waren vrijdag druk bezig om ook het lichaam van het laatste gezinslid te vinden. De zoekactie bestond volgens een woordvoerder van de politie vooral uit dreggen. Daarvoor was ook Stichting Opsporings Apparatuur Drenkelingen uit Urk aanwezig. Daarnaast hebben een kustwachtvliegtuig en een politiehelikopter vanuit de lucht het Veluwemeer afgespeurd.

Het zoeken donderdag werd stilgelegd toen het te donker werd. De kans dat het vijfjarige kind het ongeluk had overleefd, werd donderdag al beschouwd als klein. De reddingsactie werd daarom een bergingsactie.

Geen zwemvesten
Onduidelijk is nog waardoor het gezin in de moeilijkheden kwam. Aangenomen wordt dat ze één kano hebben gehuurd en dat die door onbekende reden water heeft gemaakt, "bijvoorbeeld door een snellere boot die langs kwam varen", of dat de kano is omgeslagen, zei een woordvoerder van Kustwacht Nederland eerder. De gezinsleden zouden geen zwemvesten hebben gedragen.

De Harderwijker Courant sprak met met het bedrijf Windy Waters dat de kano verhuurde aan het Duitse gezin. De eigenaar zegt enorm aangeslagen te zijn. Er waren zwemvesten aangeboden, maar: "Als mensen deze niet aantrekken, hebben wij daar geen zicht op."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel