Politiek in Ter Apel geeft NOP advies over aanmeldcentrum

NOORDOOSTPOLDER • Zo 24 juli 2022 | 20:14 • Zondag 24 juli 2022 | 20:14

Kom naar ons in Ter Apel voor je een besluit neemt over het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Bant. Die oproep doen de collegepartijen van de gemeente Westerwolde, waar Ter Apel onder valt, aan de gemeenteraad van Noordoostpolder. Volgens de politici uit de Groningse gemeente kunnen de raadsleden veel aan hun kennis hebben.

Het bestaande aanmeldcentrum in Ter Apel kan de instroom van vluchtelingen niet aan en daarom wil het Rijk in Bant een extra aanmeldcentrum realiseren. Binnenkomende asielzoekers kunnen daar overigens niet rechtstreeks naar toe gaan. Asielzoekers die zich willen aanmelden, zullen met bussen naar Bant worden gereden of daar op afspraak terechtkunnen. Het geplande centrum moet ruimte bieden aan 250 tot 300 personen.

De politiek in Noordoostpolder is uitgesproken kritisch over de plannen. Raadsleden uit de gemeente Westerwolde hopen dat raadsleden uit de polder bij hen langskomen voor ze een beslissing over het aanmeldcentrum nemen.

Leergeld
Volgens fractievoorzitter Herma Hemmen van het CDA in Westerwolde hebben ze in Ter Apel in de loop der jaren veel leergeld betaald. Ze wil die ervaringen graag delen met de raad uit Noordoostpolder. En mocht het aanmeldcentrum in Bant er komen, dan moet er rekening worden gehouden met een paar belangrijke aspecten bij de opvang.

Zo zou de Noordoostpolder voor vluchtelingen die weinig kans maken om in Nederland te mogen blijven, een zogenoemde PBL-regeling moeten afdwingen bij het Rijk. PBL staat voor procesbeschikbaarheidslocatie. Het houdt in dat kansarme asielzoekers vooral in het centrum zelf moeten verblijven, en niet daarbuiten.

Zelf beveiliging inhuren
Een ander advies is om voor winkeliers in de omgeving financiële middelen te regelen waarmee ze zelf beveiligers in kunnen huren. Die zijn volgens de politici uit Westerwolde nodig om de groep die diefstallen pleegt, aan te kunnen pakken. Beveiligers in dienst van winkeliers hebben meer bevoegdheden dan de beveiligers van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Zij mogen bijvoorbeeld ook in de winkels zelf optreden.

Om te voorkomen dat er in het aanmeldcentrum meer vluchtelingen worden opgevangen dan van tevoren is afgesproken, kan de gemeenteraad een boeteclausule opnemen. Het COA moet dan geld betalen als het maximale aantal is overschreden. De gemeente Westerwolde heeft die regeling zelf ook.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel